eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Belta fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője (b2) és David Arahamija, az ukrán államfő mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője (j3) tárgyal a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője (b2) és David Arahamija, az ukrán államfő mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője (j3) tárgyal a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án. MTI/EPA/BelTA/Szerhíj Holodilin

Kezdődik az újabb béketárgyalás

Ezúttal is Fehéroroszország a helyszín.

Az Interfax orosz hírügynökség és tudósítása és Volodimir Zelenszkij tanácsadójának Twitter-bejegyezése szerint hétfőn magyar idő szerint délután 3 órára tűzték ki az orosz–ukrán tárgyalás újabb fordulóját. A megbeszéléseket az Interfax értesülése alapján az előző kör helyszínén, azaz a lengyel–belarusz határon lévő Białowieża-erdő egyik vadászházában fogják tartani – írja a Telex.

Ez a harmadik tárgyalás.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint mind Moszkva, mind Kijev küldöttsége megérkezett a találkozó helyszínére.

Mint ismert, a béketárgyalások első két köre nem sok eredményt hozott. Csütörtökön, a második fordulóban sikerült megegyezni egy ideiglenes tűzszünetről és humanitárius folyosók létrehozásáról, a tűzszünetet nem tartották be (a két fél egymást hibáztatta), így több helyen elmaradt a civil lakosság evakuálása.

Azóta az oroszok újabb ígéretet tettek menekülési útvonalak biztosítására, ezek a folyosók azonban leginkább orosz, illetve fehérorosz területekre vezetnek az ostromlott városokból - írta a BBC. Ukrán részről Irina Verescsuk, a Kijev által nem ellenőrzött területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium helyettes vezetője elfogadhatatlannak nevezte az orosz fél által felajánlott evakuációs útvonalakat. Az ukrán fél szerint kimenekítés kizárólag ukrán városokba történhet.

Vlagyimir Putyin lépését cinikusnak és elfogadhatatlannak nevezte több nyugati ország.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost.

  • Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé,
  • Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy "ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×