eur:
389.77
usd:
363.3
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Indian Wells, 2017. március 13.A kínai Peng Suaj a lengyel Agnieszka Radwanska ellen játszik az Indian Wells-i teniszverseny női egyesében 2017. március 13-án. (MTI/EPA/Paul Buck)
Nyitókép: MTI/EPA/Paul Buck

Titokzatos levél jelent meg a komoly vádakat megfogalmazó kínai teniszezőtől

Peng Suaj szexuális erőszakkal vádolta a korábbi kínai miniszterelnök-helyettest még november 2-án, napokig senki sem hallott felőle. Most egy neki tulajdonított levél szerint nem tűnt el, csak pihen.

A kínai teniszezőnő azt írta a Weibón, a kínai közösségi oldalon, hogy Csang Kao-li egykori kínai miniszterelnök-helyettessel egy ideig viszonyuk volt, majd annak lezárultát követően egy alkalommal szexuális együttlétre kényszerítette őt a férfi. A posztot gyorsan eltávolították a kínai cenzorok, de ettől még virálisan terjedni kezdett, aminek hatására az olyan általános keresőszavak, mint a tenisz is eltűntek a kontrollált kínai internetről, ahonnan rengeteg Peng nevét tartalmazó hivatkozást is eltávolítottak.

A Női Tenisz Szövetség vizsgálat indítását követelte meg az ügyben, és bár biztosították őket arról, hogy Peng biztonságban van, beszélni nem tudtak vele.

A teniszvilág is tudni akarja, mi történt

Ennek hatására egyre nagyobb az aggodalom a sport világában is azzal kapcsolatosan, hogy vajon mi történhetett a teniszezőnővel. A korábbi világelső Naomi Oszaka a The Guardian cikke szerint szerdán közleményt is kiadott, amely szerint sokkolónak tartja, hogy Peng Suaj az őt ért erőszak ismertetése után tűnt el a nyilvánosság elől.

"A cenzúra soha, semmilyen áron nem oké. Remélem, hogy Peng Suaj és családja biztonságban és jól van. Sokkol a jelenlegi helyzet, szeretetet és fényt küldök neki. #holvanpengsuaj"

- írta a japán játékos.

Más teniszsztárok is ugyanígy aggodalmukat fejezték ki.

Csao Li-csien, a külügyminisztérium nemzetközi sajtóval foglalkozó szóvivője szerint azonban nincsen semmiféle ügy, és nem is diplomáciai kérdés az, amiről a nemzetközi sajtó képviselői kérdezni akarják őt.

Bizonyítani nem tudja állításait Suaj

Peng Suaj Weibo-profilja megmaradt az esetet követően is, de eltűntek róla a Kao-lit érintő tartalmak. Az eredeti posztban a 75 éves Kao-liről azt írja Suaj, hogy éveken át tartott fenn vele szexuális kapcsolatot, amelyet végig titkolt. Akkor szakított a nővel, amikor igazán magasra emelkedett a Kommunista Párt ranglétráján. Három évvel ezelőtt aztán meghívta a teniszezőnőt, hogy vele és feleségével játsszon, majd azon a délutánon szexuálisan bántalmazta.

Suaj azt állítja, az aznapi együttlétbe nem egyezett bele és végigsírta a délutánt.

Azt is leírta, semmivel nem tudja bizonyítani állítását, de mégis megírja az eseményeket.

"Mint a sziklára csapódó tojás vagy egy lángba repülő lepke, az önpusztítást kockáztatva mondom el rólad az igazat" - írta.

Titokzatos levél

Szerdán aztán a CGTN állami tévé kiadott egy levelet, amelyet állítólg Peng Suaj írt, és a WTA-nak küldött. Ebben kifogásolta, hogy a szövetség közleménye a beleegyezése nélkül jelent meg, a szexuális zaklatásról szóló állításai nem igazak. Nem is tűnt el, csak otthon pihen - olvasható a neki tulajdonított levélben.

A kínai cenzúra és a büntetés is kemény

Peng Suaj az első kínai teniszező, aki igazán magasra jutott a sportágban azzal, hogy 2013-ban Wimbledonban, 2014-ben pedig a Roland Garroson nyert párosban. Esete az eddigi legkomolyabb kínai #MeToo-kitárulkozás, melynek nagy visszhangja van.

A kínai cenzúra a világ egyik legerőteljesebben a szólásszabadságba beavatkozó rendszere. A híreken túl az internetes tartalmakat is ellenőrzik,

az újságírókat perekkel és letartóztatásokkal is korlátozzák.

A Facebook és az Instagram sem elérhető az országban, ahol a Google egyes szolgáltatásait is blokkolják. Az sem ritkaság, hogy egy közszereplő eltűnik azt követően, hogy nem megfelelő módon viselkedik: ez történt korábban többek között Fan Bingbing színésznővel is adóelkerülési botránya után. Róla egy évig nem tudott a nagyvilág semmit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×