eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
MADRID, SPAIN, SPAIN - JULY 13: Several people rally in front of the Cuban Embassy in Madrid against the communist regime of the Cuban government, on July 13, 2021, in Madrid (Spain). Called by the European Ibero-American Alliance against communism with the slogan for the freedom of Cuba this is one of the many protests that have been taking place both in the main localities of Cuba and in other cities of the world against the regime of Miguel Diaz-Canel. (Photo By Alejandro Martinez Velez/Europa Press via Getty Images)
Nyitókép: Alejandro Martinez Velez/Europa Press/Getty Images

Halálos áldozata is van a régen látott hevességű kubai tüntetéssorozatnak

Az aktivisták szerint hatóságok kegyetlenül léptek fel. Korlátozták az internethasználatot, őrizetbe vettek több neves személyiséget.

Meghalt egy tüntető a kormányellenes megmozdulások során Kubában: a 36 éves férfi egy Havanna peremén zajló tiltakozásban vesztette életét, amelynek során a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel – közölte a kubai belügyminisztérium.

A megmozdulásoknak több sérültje is van. A belügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a haláleset miatt.

Aktivisták szerint a hatóságok kegyetlenül léptek fel a tiltakozókkal szemben.

A San Isidro nevű aktivistacsoport tudomása szerint 144 embert vettek őrizetbe vagy tartanak nyilván eltűntként. Köztük van a szigetország három legbefolyásosabb másként gondolkodója, José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua és Berta Soler, valamint az ABC spanyol napilapnak dolgozó Camila Acosta. Kedden otthonában őrizetbe vettek egy YouTubert, Dina Starst, aki elfogása idején éppen élő adásban nyilatkozott a spanyol televíziónak.

Vasárnap emberek ezrei vonultak utcára a szigetországban, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Kubában az elmúlt harminc év legsúlyosabb gazdasági válsága zajlik.

A tüntetések hétfőn és kedden is folytatódtak. Az országban szokatlannak számítanak az ilyen kiterjedt megmozdulások.

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter ezzel szemben azt állította: a tüntetések korlátozott mértékűek voltak, és az emberek továbbra is támogatják a kormányt. A tárcavezető biztosított róla, hogy Kubában minden a legnagyobb rendben van. Rodríguez Washington szankciós politikáját és internetes kampányát okolta a tiltakozásokért.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök kedden a tiltakozásokról egyeztetett elődjével, Raúl Castróval, valamint a kommunista párt több vezetőjével - számolt be a Granma című kubai pártlap. Az újság azt írta: a politikusok "elemezték az ellenforradalmi elemek által szervezett provokációkat", amelyeket az Egyesült Államok pénzelt Kuba destabilizálásának céljából.

A kubai katolikus egyház felszólította a kormányt és a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakot. A kubai püspöki konferencia a kormány rugalmatlanságát kifogásolta, amely szerinte akadályozza a problémák orvoslását. A püspökök kiemelték: a kubaiaknak jogukban áll kifejezniük "szükségleteiket, vágyaikat és reményeiket".

Az Egyesült Államok kedden felszólította Havannát, hogy oldja fel az internet korlátozását, és tartsa tiszteletben az emberek véleményét. A londoni székhelyű Netblocks úgy tudja, hogy

Kubában hétfőn korlátozták a hozzáférést a Whatsapphoz, a Telegramhoz, a Facebookhoz és az Instagramhoz.

Julie Chung, az amerikai külügyminisztérium illetékese elítélte a hatósági erőszakot és az őrizetbe vételeket.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter óva intette a kubaiakat attól, hogy az országban uralkodó állapotok miatt a tengeren átkelve útnak induljanak az Egyesült Államok felé.

"A tengeren feltartóztatott migránsokat nem engedjük be az Egyesült Államokba, mindegy, milyen állampolgársággal bírnak" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×