INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

izrael

naftali bennett

jordánia

külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a hetenkénti kormányülést vezeti Jeruzsálemben 2021. június 27-én.

Titkos jordániai találkozón váltott irányt Izrael a külpolitikájában

Infostart / MTI

Mintegy hároméves kihagyás után Naftali Bennett izraeli miniszterelnök múlt héten titokban találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal és enyhülni látszik a fagyos viszony - jelentette a Walla hírportál.

Több mint három éves szünet után Ammánban egy palotában ismét találkozott egymással Izrael miniszterelnöke és Jordánia királya.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Husszein jordániai király 1994-ben írta alá az Izrael és Jordánia közötti békeegyezményt, azonban a két állam viszonya az utóbbi években megromlott. A márciusi választások előtt Ammán nem engedte meg Netanjahunak, hogy az Egyesült Arab Emírségek felé vezető úton átrepüljön légterén, és emiatt az izraeli miniszterelnök emírségekbe tervezett villámlátogatása meg is hiúsult.

Egy név nélkül nyilatkozó izraeli vezető tisztviselő most elárulta a Walla újságírójának, hogy a titkos megbeszélés igen pozitív légkörben zajlott, és már az elején bejelentette Bennett, hogy Izrael kész jóváhagyni az üzletet újabb vízmennyiség eladásáról Jordániának.

Az új izraeli miniszterelnök és a király megállapodott, hogy új szakaszt nyitnak a két ország kapcsolataiban, és visszatérnek a korábbi normális párbeszédhez az elmúlt évek eltávolodása,

a király és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök közötti feszült viszony után.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal és a jordániai királyi hivatal nem kívánt nyilatkozni a Wallának a kérdésről, miután a találkozó létrejöttének egyik feltétele a titoktartás volt.

A két ország közötti diplomáciai normalizálást jelzi, hogy csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter találkozott jordániai kollégájával, Ajman al-Szafdi miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel a Jordán folyó fölötti Allenby-híd jordániai oldalán.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy Izrael 2021-ben további 50 millió köbméter vizet ad el Jordániának, és hogy Jordánia Ciszjordániába irányuló exportkeretét évi 160 millió dollárról évi 700 millió dollárra növelik, vagyis több, mint megnégyszerezik.

A megbeszélésen a jordániai külügyminisztérium szerint al-Szafdi hangsúlyozta Lapidnak, hogy a kelet-jeruzsálemi Dzsarrah Sejk negyed palesztin lakosainak joguk van otthonaikban maradni, és ha kitelepítik őket, akkor ezt háborús bűncselekménynek tekintik.

A jordániai külügyminiszter azt is jelezte Lapidnak, hogy Izraelnek tiszteletben kell tartania a Templom-hegyen fennálló status quót is, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy politikai megoldásra jussanak a palesztinokkal, amelyet csakis a két állam, Izrael mellett békés palesztin állam felállítása jelenthet, és al-Szafdi azt kérte, hogy Izrael ne tegyen olyan intézkedéseket, amelyek aláássák ezt a megoldást.

Lapid a találkozó után hangsúlyozta, hogy a Jordán Királyság szomszédja és fontos partnere Izraelnek, amellyel továbbra is folyamatos párbeszédet folytatnak a kapcsolatok megőrzése és megerősítése érdekében.

Lapid bejelentette, hogy Izrael kibővíti a mindkét ország számára előnyös gazdasági együttműködést, és a szakértői csoportok már a közeli napokban kidolgozzák a vízügyi megállapodás utolsó részleteit.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018