eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján Portóban 2021. május 8-án. A találkozó második munkanapjának középpontjában a koronavírus okozta világjárvány megfékezése, valamint az európai szociálpolitikai kérdések szerepelnek.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Violeta Santos Moura

Ursula von der Leyen: szégyenletes a magyar törvénytervezet

Az Európai Bizottság elnöke más ügyben tartott tájékoztatót, de reagált az iskolai szexuális felvilágosításra vonatkozó magyar törvénytervezetre. Később Angela Merkel német kancellár is reagált.

Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok jogainak tiszteletben tartását, bárkik is legyenek azok, akárhol is éljenek az EU-n belül – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán, az iskolai szexuális felvilágosításra vonatkozó magyar törvénytervezetet kommentálva.

Más témájú sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva a bizottsági elnök kijelentette: a tervezet "szégyenletes", mert egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Ezáltal az alapvető uniós értékek megsértését is jelenti – tette hozzá.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU nem enged az olyan elvekből, mint az emberi méltóság, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása.

"Olyan Európai Unióban hiszek, amely elfogadja a sokszínűséget (...), ahol azok lehetünk, akik vagyunk, és azt szerethetjük, akit csak akarunk" – fogalmazott.

Von der Leyen azt is elmondta: utasította a felelős biztosokat, hogy a törvény hatálybalépése előtt küldjenek levelet a magyar hatóságoknak, kifejezve az uniós bizottság jogi aggályait.

Merkel: helytelen a törvény

Helytelennek nevezte az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos új magyar jogszabályt Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben(Bundestag).

A kormányfő az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a "Magyarország szuverenitását megtámadó" Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.

Kijelentette: "nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla". Egy ilyen korlátozás összefüggésben áll "az oktatás szabadságával is, és hasonló ügyekkel, és olyasvalami, amit politikailag elutasítok" - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Mint mondta, az Európai Bizottság önállóan dönt az esetleges kötelezettszegési eljárásokról, "mindenesetre én határozottan bírálom ezt a törvényt".

Megjegyezte, hogy barátsággal viszonyul Magyarországhoz, de a "politikai nézeteltéréseket" megnevezi. "Egyébként Orbán Viktor nem olyan miniszterelnök, aki ne tenné meg ugyanezt a saját országáért" - mondta Angela Merkel.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×