eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma
A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Naponta 20 millió oltást ad be Kína

Eddig összesen több mint 350 millió adag kínai fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagot szolgáltattak más országoknak.

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig - számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A bizottság adatai szerint az oltási kampány jelenlegi szakaszában országszerte mintegy százmillió adag oltóanyaggal tudnak beoltani embereket hat nap alatt. Az elmúlt héten naponta mintegy húszmillió védőoltást adtak be a lakosságnak, ami a kampány ütemének gyorsulását jelenti az áprilisi, napi 4,8 millió dózishoz, valamint a májusi, napi 12,5 millió dózishoz képest.

A China Daily című kínai lap cikke szerint kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez. Egy bejelentés szerint az ország fővárosában, Pekingben a tizennyolc éven felüli lakosok 80 százaléka, vagyis 15,6 millió ember már megkapta az összes szükséges adag vakcinát a védettséghez.

Kína külföldre is adományozott, illetve exportált oltóanyagokat. A hivatalos adatok szerint mostanáig összesen több mint 350 millió adag kínai fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagot szolgáltattak más országoknak. Eddig két kínai fejlesztésű oltóanyag - a Sinopharm, valamint a Sinovac Biotech nevű gyártóké - kapott engedélyt sürgősségi alkalmazásra az Egészségügyi Világszervezettől (WHO). Az engedéllyel lehetővé vált, hogy a vakcinákat felhasználják a COVAX globális vakcinaelosztó kezdeményezés keretében, a rászoruló országok megsegítésére is.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Kuangtung tartományban vannak érvényben fokozott intézkedések a koronavírus-járvány legújabb belföldi góca miatt. A helyi hatóságok szombati közlése szerint a tartományban található, Hongkonggal szomszédos Sencsent csupán negatív nukleinsavas vírusteszt birtokában hagyhatják el az emberek. A városban pénteken két új esetet azonosítottak, mindkét fertőzött a repülőtéren dolgozik. A fertőzéseket mindkét esetben a koronavírus először Indiában azonosított, úgynevezett delta variánsa okozta. A tartomány egészében pénteken hat új esetet azonosítottak, az ország egyes részein a Kuangtungból érkezőket negatív vírusteszt felmutatására, illetve karanténra kötelezik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×