eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy nőtől az Újdelhi szomszédságában fekvő Noidában 2021. április 15-én. Indiában rekordszámú, 200 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel április eleje óta több mint a duplájára nőtt az igazolt fertőzések napi növekménye.
Nyitókép: MTI/AP/Altaf Kadri

Két hónapja nem voltak ilyen alacsonyak a fertőzésszámok Indiában

Szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a járvány most is tombol az országban, csak éppen a tesztelési lehetőségekhez és ellátáshoz sokkal nehezebben jutó vidéken.

Több indiai tartományban is feloldják a korlátozásokat azt követően, hogy javulnak a járványadatok: Delhi és Mumbai éttermei, üzletei csökkentett óraszámban nyithatnak meg, Delhiben pedig a metró is elkezdhet ötven százalékos kapacitással közlekedni, írja a Sky News.

Az országban áprilisban elkezdődött második hullám csúcsán napi 400 ezer friss megbetegedést regisztráltak, ami hétfőre mindössze 100 636 főre esett vissza. Ilyen jó értéket két hónapja nem jegyezhetett fel az ország. Eddig összesen 29 millió nyilvántartott megfertőződés következett be az Indiában, amellyel az Amerikai Egyesült Államok után itt a legtöbb a koronavírusos eset a világon.

A közel 30 milliós érték azonban az elégtelen tesztelési kapacitás miatt egészen biztosan alulbecsüli a valóságot - ezért is tartanak attól a szakértők, hogy látszatjavulásról van most szó, miközben a vírus a vidéki Indiában zabolázatlanul terjed tovább.

Indiában, ahol az elmúlt 24 óra folyamán is 2427 ember esett áldozatául az új koronavírusnak, már 222 millió adag oltást adtak be, ez azonban az 1,4 milliárd fős lakosság kevesebb mint 5 százalékának két adaggal történő immunizálására volt elégséges. A helyzet Narendra Modi miniszterelnökre egyre nagyobb nyomást gyakorol:

mindenki szeretné, ha gyorsabban haladhatna az ország hatalmas létszámú lakosságának beoltása.

India a közelmúltban rendelt 300 millió adagot a Biological E nevű hazai gyár oltásjelöltjéből - még nem engedélyezett a vakcina, amely a klinikai kísérletek harmadik fázisában van, de eddigi eredményei ígéretesek.

Az először az országban felfedezett Delta variáns az egészségügyet két vállra fektette, ugyanakkor a politikusok igyekeztek megtenni mindent, hogy eközben életben tudják tartani az indiai gazdaságot. Részben ennek jele az, hogy a tartományok egy része enyhít – vannak ugyanakkor olyan részei is Indiának, amelyekben még nem mernek ilyen eszközökhöz nyúlni a vírus terjedése miatti félelemtől.

Az elnök a hétfői napon beszélt először április óta az indiaiakhoz: kezdetben igyekezett korábbi járványkezelésüket védeni, háborús helyzethez hasonlítva azt, ami Indiában kialakult. Elmondása szerint mindent megtettek azért, hogy elég oxigén legyen az országban, a vakcinák kapcsán pedig elmondta, a globális keresletet képtelen kielégíteni a kínálat. Beszédében azt is kiemelte, hogy

három helyi fejlesztésű vakcinajelöltjük is célegyenesben van,

zajlanak a kísérletek a gyerekek oltásának érdekében, és a következő napokban egyre nagyobb mennyiségben áll majd rendelkezésre oltóanyag. A vakcinák 25 százalékát a jövőben magánkórházakban lehet megkapni, itt a vakcina árán felül mindössze 150 rúpiát kérhetnek el – ez kevesebb, mint 600 forintnak felel meg. Ígérete szerint június 21-étől olyan központok működnek majd az országban, amelyekben minden 18 év fölötti ingyen kaphat oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×