eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Új egészségügyi dolgozók képzése az indiai Mumbai egyik szükségkórházában 2021. április 26-án. Az új koronavírussal fertőzöttek száma gyorsan nő az indiai nagyvárosokban, és emiatt egyre nagyobb hiány mutatkozik kórházi ágyakban és oxigénben.
Nyitókép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

India valós esetszáma félmilliárd fölött járhat

A szakértők biztosak abban, hogy jóval kevesebb esetet és halálozást jelentenek Indiából, mint ahány a valóságban van: az is lehetséges, hogy a valódi szám a hivatalosnak harmincszorosa.

India egészségügyi dolgozói és szakértői régóta beszélnek már arról, hogy az országban jelentett esetszám töredéke csak a valóságosnak: a rossz infrastruktúra mellett az emberi mulasztás és az alacsony tesztelési kapacitás is a jelenség okai között van.

Az Új-Delhiben található Betegségdinamikai, Közgazdasági és Politikai Központ igazgatója, Ramanan Laxminarayan szerint közismert, hogy mind az esetszámok, mind a halálos áldozatok száma messze elmarad a valóságostól - írja a CNN.

Sokak fertőzöttségére nem derül fény

"Tavalyi becslésünk szerint minden harmincadik eset kerül a statisztikába. Idén azt tapasztaljuk, hogy a halálos áldozatok száma marad el messze attól, ami a valóság" - mondja Laxminarayan.

Jelenleg Indiában napi 2 millió tesztet végeznek, de ez is nagyon kevés:

átlagosan 15 százalékos a pozitivitási ráta, de nagyvárosokban akár 30 százalékig is kúszik ez a szám.

A magas pozitivitási ráta sok országban probléma, de Indiában nagyon akut a gond: a tünetmentes fertőzések rejtve maradása mellett az is tetézi a helyzetet, hogy a vidékiek számára nagyon nehéz eljutni egy tesztközpontba. A vértesztek jobban megmutatják, hányan eshettek át a betegségen - ezek tanúsága szerint a valós szám a jelentett húsz-harmincszorosa is lehet.

Éjjel-nappal égetnek

Az utóbbi napokban a halálos áldozatok hivatalos száma rendre 2600 fölött alakult: május közepéig növekedni fog még ez a szám a University of Washington előrejelzése szerint, akár

napi 13 ezerrel érkezhet majd a tetőzés.

Egy olyan országban, ahol békeidőben is csak a halálozások 86 százalékát adminisztrálják, és a halál oka sokszor nem kerül be ezekbe a nyilvántartásokba, ez nagy probléma. Az országban jellemzően otthon halnak meg az emberek, nincs jelen orvos, aki megállapíthatná, pontosan mi történt velük - ez a második hullám idején, amikor a kórházi ágyak elfogytak, még jobban mélyülő problémává vált. A koronavírusos betegek otthon, kórházak váróiban, mentőautókban és az utcán halnak meg. Bhramar Mukherjee biostatisztikus-epidemiológus szerint a halálos áldozatok valós száma a jelentett kétszerese-ötszöröse lehet, azaz elérheti az egymilliót is 200 ezer helyett.

Ezt az elméletet erősíti meg az is, ami az ország krematóriumaiban zajlik. A halottégetések éjjel-nappal zajlanak, Új-Delhiben pedig a BBC értesülése szerint már

parkolókban, parkokban és egyéb üres területeken építenek halotti máglyákat annak érdekében, hogy a holtak számával megbirkózzanak.

A hozzátartozóknak segíteniük kell a máglyák megrakásában, az égetésekben és az egyéb rituálékban.

Két pokoli hét jön

Az amerikai előrejelzéseket erősítik meg a fővárosban dolgozó orvosok meglátásai is: Shaarang Sachdev, a Aakash Healthcare Super Speciality Hospital orvosa a Sky Newsnak azt nyilatkozta, a helyzet kritikus.

"A mostani helyzet a legrosszabb, amit eddig a pandémia idején tapasztaltunk. A következő két hét maga a pokol lesz számunkra" - mondta el az újságíróknak. Munkahelyén van olyan kórterem, ahol most három helyett hét-nyolc beteg fekszik. Az orvosok szünet nélkül teljesítenek több műszakot, sokszor olyan kórházakban, amelyekben rokonaikat is ápolják, de arra sincs idejük, hogy meglátogassák őket. A kórház igazgatója éjjel többször ellenőrzi az aranyáron vásárolt oxigén mennyiségét. Egyes kórházak udvaraiban sátrakat állítottak fel a koronavírusos betegek kezelésére, illetve időnként annak ellenére csökkentik az oxigén mennyiségét egy-egy páciensnél hogy orvosilag ez egyáltalán nem indokolt - az oxigénnek azonban ki kell tartania addig, amíg a következő szállítmány meg nem érkezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×