INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

tanzánia

Megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást egy egészségügyi dolgozó a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. január 9-én.

Tanzánia nem oltat és nem is tervezi ezt tenni

Infostart

Az egészségügyi miniszter szerint az ország vezetése nem tervezi a tömeges immunizációt a koronavírus ellen.

Az ország elnöke, John Magufuli a közelmúltban arról beszélt, hogy senki ne szerezzen magának vakcinát, mert az oltás árt az embereknek - állításait mindenféle bizonyíték nélkül tette közzé, miközben folyamatosan kritika éri személyét a járvány jelentőségének lekicsinyléséért. A múlt hónapban már a WHO is felhívta az ország figyelmét arra, hogy kezdjenek oltási tervet készíteni.

Nem érkezik tőlük adat

Tanzánia a világ azon kevés országainak egyike, amelyek semmilyen adatot nem szolgáltatnak a területükön bekövetkező koronavírusos megbetegedésekről, írja a BBC. Utoljára májusban 500 esetről és 20 halottról számoltak be, majd

Magufuli koronavírus-mentesnek kiáltotta ki az országot.

Az elnök múlt hónapban arról beszélt, hogy tanzániaiak külföldre utaztak annak érdekében, hogy beoltassák magukat, de csak valamilyen furcsa koronavírust hoztak vissza az országba. Ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus jelen van Tanzániában.

Hatástalan módszereket ajánlanak

Dorothy Gwajima tanzániai egészségügyminiszter hétfőn közölte egy sajtótájékoztatón, hogy országa nem tervez a más államokban beadott koronavírus elleni vakcinákkal immunizálni. Arra biztatta honfitársait, hogy legyenek elővigyázatosak és a hagyományos medicina eszközeivel kezeljék, ha megbetegednének. Olyan módszerekre utalt ezzel, amelyek hatékonyságára nincsen semmilyen bizonyíték: növényi készítmények bevétele mellett gőzöléses módszerek alkalmazását mutatták be személyesen is a tájékoztatón.

Nőhet az esetszámuk

Arra is felszólították a média képviselőit, hogy ne adjanak hírt meg nem erősített koronavírusos esetekről: erre azért kerülhetett sor, mert az egyház megnövekedett számú gyászmiséről számolt be, amit a koronavírusos esetek megugrásával kötöttek össze.

A CDC, az amerikai járványügyi hivatal nem javasolja a jelenlegi körülmények közt a Tanzániába történő utazást. Az ország

Afrikán belül is eléggé egyedül marad hozzáállásával:

igaz, kevés helyen kezdődött még csak meg az oltások beadása, de az államok várják, hogy az Afrikai Unió vagy a COVAX rendszerén belül lekötött vakcinamennyiség megérkezzen területükre, hogy elkezdődhessenek az oltási kampányok.

A fenti, frissülő grafikon mutatja az afrikai koronavírusos esetek mennyiségét is: valószínűtlen, hogy Tanzániát ne érintené már a pandémia.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018