eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Brexit: akad, aki már a jövőbeni újabb kilépésekhez von le tanulságot

Az Európai Unió alapszerződésének módosítását szorgalmazza egy EP-képviselő az EU-brit kilépési tárgyalás végtelen elhúzódását látva, amit ő az üzleti élet elleni merényletnek tekint.

Valamely EU-tagország kilépési lehetőségét szabályozó 50. cikkét az EU alapszerződésének sürgősen meg kellene reformálni – jelentette ki nyilatkozatában Geert Bourgeois belga európai parlamenti képviselő, aki korábban Flandria első minisztere (tartományi vezetője) is volt.

A brexit-folyamatra ugyan ez már nem lesz hatással, de a jövőre nézve sokkal pontosabb és kidolgozottabb eljárásrendre volna szükség – vélte a belga politikus, aki a téma iránti érzékenységét azzal magyarázta, hogy az Európai Unión belül Írország mellett szűkebb hazáját, Flandriát érinti leginkább közvetlenül a brit kilépés, lévén földrajzilag a legközelebb van hozzá, amit számos gazdasági szektorának az uniós átlagot meghaladó brit kapcsolódása is kifejez.

Bourgeois szerint

az az áldatlan állapot, hogy még néhány órával a jogilag lehetséges utolsó határidő előtt sem lehet tudni egy majdani átfogó kereskedelmi kapcsolatrendszer lehetséges mikéntjét, üzleti és gazdasági szempontból fenntarthatatlan,

és mindenképpen kerülni kell bármikor esetleg előforduló megismétlődését.

A politikus által vázolt elképzelés szerint léteznie kellene egyebek között egy olyan automatizmusnak, ami a végleges kilépést megelőző úgynevezett átmeneti időszak lejárta előtt félévvel kötelezővé tenné a jövőre szóló megállapodásnak – vagy deklarált kizárásának – a megszületését. Ennek híján az átmeneti idő automatikusan tolódjon félévvel tovább.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×