eur:
371.25
usd:
344.97
bux:
47268.24
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.
Nyitókép: MTI/EPA/USA TODAY/Robert Deutsch

Szakértő: igen sokszínű lehet a Biden-kabinet

Washingtonban kedden mutatja be miniszterjelöltjeit Joe Biden megválasztott amerikai elnök. A leendő kabinet várhatóan „igen sokszínű” lesz, azért is, mert a törvényhozásban a republikánusok szavazataira is szükség van a tárcavezetők jóváhagyásához – mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Eddig igazából csak a külpolitikai jelöltek nevei kerültek nyilvánosságra, köztük a nemzetbiztonsági tanácsadó-külügyminiszter (Antony Blinken), valamint az ENSZ-nagykövet (Susan Rice) személye. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Joe Biden próbál kedvezni minden oldalnak – fogalmazott Rajnai Gergely –, és azzal, hogy nem a legszélsőségesebb demokratákat jelöli ki, nem akar olyan nagy mértékű változást hozni a különböző politikákban.

Ugyanakkor a demokraták liberális szárnyára is gondol, amit már többször is hangsúlyozott korábban, miszerint több színesbőrű és női, esetleg fiatalabb, és néhány progresszívabb személy is lesz a kormányában. Vagyis alapvetően egy nagyon sokszínű kabinetben gondolkodik, de miután ennek összetételét a szenátusnak is jóvá kell hagynia, meg kell erősítenie,

nem lehet a legliberálisabb tagokat jelöni

– magyarázta az elemző –, így várhatóan kevésbé lesz liberális, mint volt az Obama-kormány, vagy amire Bernie Sanders támogatói számítanak.

A lehetséges külügyminiszter

Antony Blinken – aki egyébként magyar kötődéssel is bír, miután édesapja a 90-es években Magyarországon volt amerikai nagykövet, édesanyja pedig magyar származású – nagyon régóta tanácsadója Joe Bidennek. Már a 2008-as kampánya során mellette dolgozott külpolitikai szakértőként, és az Obama–Biden-kormányban is szerephez jutott különféle posztokon. De Bill Clinton idejében is a Fehér Ház körül tevékenykedett, tehát nagyon nagy rutinnal rendelkezik.

Az elemző szerint Antony Blinken egy olyan tapasztalt és megbízható, megkérdőjelezhetetlen figura az amerikai külpolitikai életben, hogy

nagyon valószínűtlen, hogy a republikánusok megakadályoznák a kinevezését,

akik feltehetően őrizni fogják többségüket január után is a szenátusban.

Részéről várhatóan a hagyományos, az 1990 utáni amerikai külpolitika várható. Blinkennek nagyon nagy szerepe volt korábban akár a szíriai, akár az irányi ügyek rendezésében, tehát a multilaterális, a többoldalú egyezmények a híve, valamint a demokrácia terjesztésének, miközben rendkívüli mód elutasító Oroszországgal szemben.

Ami érdekes lehet – jegyezte meg Rajnai Gergely –, hogy a pályafutása nagy részében Európával foglalkozott, ami

magában hordozza egy Európa-fókuszú politika megerősítését

a részéről, ellentétben a Trump-adminisztrációval, amely az Európai Unió helyett sokkal inkább foglalkozott Kínával és a Távol-Kelettel.

A magyar kötődése ellenére azonban vélhetően nem ő fogja meghatározni Amerika magyar külpolitikáját a mindennapokban, hiszen nem első számú partner a két ország. De feltehetően

olyan embereket fog kinevezni, mint amilyenek már 2016 előtti is voltak, akik erőteljes konfrontációt vállaltak föl az Orbán-kormánnyal szemben.

Ennek mértékbe azonban nagyban függhet attól, hogy az Egyesült Államoknak milyen lesz a viszonya Oroszországgal, valamint az Európai Unióval, tekintve, hogy ez a kettő, amely meghatározza, hogy Magyarországon hogy csapódik le az amerikai külpolitika.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Gazdasági adatok tekintetében ma az inflációs és kamatemelési kilátások szempontjából kifejezetten fontos átfogó havi munkaerőpiaci statisztika érkezik majd Amerikából – tegnapi információ ehhez kapcsolódóan, hogy a várakozásokat alulmúlva nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ez pedig azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Kedvező hír a tengerentúlról, hogy az amerikai szenátus tegnap este elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, ami felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget. Ami pedig a részvénypiaci folyamatokat illeti, az adósságplafon-dealt értékelve jó hangulatú kereskedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×