eur:
394.06
usd:
370.9
bux:
67407.86
2024. április 15. hétfő Anasztázia, Tas
A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Szakértő: Donald Trump vádaskodása példátlan az amerikai politikában

Ha a "jogszerű" voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást – jelentette ki csütörtökön Donald Trump amerikai elnök, és újra választási csalást emlegetett. Kaló Máté külpoiltikai elemző szerint Trump szavai nemcsak a választás legitimációját, hanem az amerikai politikába vetett bizalmat is rombolhatják.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban helyi idő szerint csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. "Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok" – mondta.

Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban. "Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást" – fogalmazott. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülnek majd.

Kaló Máté külpolitikai elemző szerint az elnök kijelentései súlyosan erodálják a választás legitimációját. Mint mondta, Trump hónapok óta ezt hangsúlyozza, fel lehetett készülni arra, hogy ez a helyzet kialakulhat, mert már korábban kijelentette, hogy minden olyan szavazat, amelyet a választások estéje után számolnak meg, csalásgyanús, most pedig bizonyítékok nélkül még súlyosabb vádakat fogalmazott meg. Pennsylvania demokrata vezetését például a maffiához hasonlította, amely szervezetten készült a választások elcsalására.

"Ez precedens nélküli az amerikai szövetségi politikában"

– mondta az elemző, és hozzátette, rövid és hosszú távon is ezek a kijelentések erodálja a politikába vetett bizalmat is, amit vissza kell majd építeni.

Beszélt arról is, hogy Trump veresége esetén nehezen birkózhat majd meg pártja a örökségével. Szerinte óvatosan kell a republikánusoknak bánniuk azzal, hogy mennyire tolják a háttérbe, vagy szakítanak vele, hiszen a szavazók többsége továbbra is hozzá lojális, Trump tudta a szavazóikat hosszú idő óta mozgósítani, amire szükségük lesz a jövőben is.

"A republikánus vezető politikusoknak is óvatosan kell az elnökkel konfrontálódniuk, hiszen a szavazóikat kockáztatnák ezzel" – mondta Kaló Máté.

Az utolsó néhány tagállamban a szavazatszámlálás feltűnő lassúságának okairól azt mondta az elemző, hogy egyrészt az állampolgárok is érdeklődhetnek a levélszavazatuk sorsáról, mert a voks státuszát le lehet követni, csak azt nem, hogy az illető kire szavazott.

Emellett a késedelem oka az, hogy be kell gyűjteni a levélszavazatokat, ebben a posta felelőssége is felmerül, de amelyik szavazaton november 3-i postabélyegző van, azt még be kell várni, kivéve azokban az államokban, például Georgiában, ahol péntekig mindenképpen be kell érkezniük a szavazatoknak.

"Aki későn adta fel a szavazatát, azt kockáztatta, hogy nem fog beérkezni határidőre"

– mondta a szakértő, és harmadik okként pedig azt említette, hogy a pártok megfigyelői minden szavazókörben megtámadhatják az egyes szavazólapokat formai hibák miatt, és "amikor minden egyes szavazaton megy a huzavona, az nagyon meglassítja a számolást".

Kaló Máté szerint nem hivatalos végeredmény akár péntek este is lehet, ha olyan feldolgozottságot elérnek Georgia, Pennsylvania, Nevada és Arizona államban, de szerinte csak a jövő hétre várható valódi végeredmény, és addig is nagyon komoly újraszámolások várhatók még.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×