eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Juhász Árpád: visszataszító a helyzet a lengyel Magas-Tátrában

Rengeteg turista érkezett a közelmúltban Zakopane népszerűbb pontjaira, szinte népvándorlásról lehet beszélni, így sok helyen lehetetlen betartani az egészségügyi távolságot, ráadásul sokan maszk nélkül vonulnak a tömegben – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus az InfoRádióban.

Juhász Árpád geológus szerint a hegyekben az ember a magányt és az izoláltságot keresi, amely legutóbbi, a lengyelországi Magas-Tátrában töltött pihenésére egyáltalán nem volt elmondható. Mint fogalmazott, nagyon naiv volt, főleg azért, mert a hegységből voltaképp csak egy „csücsök” tartozik Lengyelországhoz, a 38 milliós lakosú ország egyetlen magashegységeként. Ennek következében viszont

népvándorlásszerű tömegek vették célba Zakopane városából.

Mint kifejtette, az egyik népszerű útvonal, amelyet bárki, akár családok kisgyermekekkel is teljesíteni tudnak, a Morskie Oko tengerszemhez vezet. Egy búcsújárás alkalmával tapasztalható tömeg ostromolta az 1300 méter körüli magasságban található tavat ott-tartózkodásakor, számukat 5-7 ezerre becsülte. A vándorlók javarészt fiatal párok voltak gyerekekkel, érthető módon maszk nélkül – jegyezte meg.

Zakopanéből ugyanakkor zárt kabinos felvonóval fel lehet jutni a Kasprowy Wierchre, magyarul a Gáspár-csúcsra is – tette hozzá a geológus, aki szerint ott még „visszataszítóbb volt helyzet”. Három órát kellett sorban állni, senki sem tartotta be a távolságtartási szabályokat, és nem viselt védőmaszkot. És bár a kabinban kötelező volt a viselése,

hering módjára voltak összezsúfolva az emberek, ami miatt a maszk nem túl sokat ért

– idézte fel Juhász Árpád, hozzátéve, így végeredményben pont azt az izoláltságot, azt a magányérzetet, amit az ember a hegyekben vár, nem sikerült biztosítani.

Hozzátette, nincs tisztában a Lengyelországban évényben lévő korlátozásokkal, de a pénzváltóknál, jegypénztárakban, valamint a boltokban kötelező a maszkviselés, ugyanakkor olyanra is látott példát, amikor a turázók az erdőben is viselték, amit viszont már túlzásnak érez, mert ahol meg lehet tartani a távolságot, inkább szívja be az ember a friss, oxigéndús, hegyi levegőt.

A magyarországi turistáknak üzenve úgy fogalmazott, nem szeret propagandabeszédet mondani, de azt tanácsolja,

inkább maradjanak országhatáron belül,

ugyanis a magyar erdőkben számos jelzett túristaút van, ahol az ember szinte senkivel sem találkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×