eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: YouTube/The Guardian

Ilyen az, amikor az új-zélandi miniszterelnök alatt élő adásban kezd rengeni a föld

Élő adásban adott tévéinterjút Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, amikor rengett a föld hétfő reggel Wellington közelében, de a politikus megőrizte hidegvérét, zavarba se jött.

A közepes erejű földmozgás pont akkor kezdődött, amikor Ardern a parlament épületéből, távkapcsolással adott interjút a Newshub tévécsatornának. A miniszterelnök egy pillanatra megszakította Ryan Bridge riportert, mondta neki, hogy megmozdult a föld, de szemlátomást nem jött zavarba, mosolyogva folytatta az interjút, még integetett is a tévénézőknek.

"Egy pillanat! Éppen egy kis földrengésünk van itt, Ryan, egy egészen kiadós földrengés" - mondta Ardern, majd körülnézett a szobában, és mosolyogva jelezte az újságírónak, hogy - amint ő is láthatja - mozognak a tárgyak körülötte.

"Jól vagyunk, Ryan. Nem állok lógó csillár alatt, úgy néz ki, hogy szerkezetileg erős épületben vagyok" - mondta mosolyogva a két és fél éve hivatalban lévő, 39 éves Ardern, aki a szigetország harmadik női miniszterelnöke.

A jelenet bejárta a világsajtót, néhány óra alatt több tízezren tekintették meg az interjúról készült felvételt a YouTube videomegosztó portálon, és hasít a Twitteren is.

A közepesen erős, 5,8-as fokozatú földrengés epicentruma Wellingtontól mintegy 100 kilométerre északkeletre volt. A rengés fészke 37 kilométeres mélységben volt a tengerfenék alatt. Az első lökést több kisebb utórengés követte. Cunamiriadót nem rendeltek el. Komolyabb károkról nem érkeztek hírek. Wellingtonban a földrengés után biztonsági okokból leálltak a vonatok.

Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Kilenc éve, 2011-ben súlyos földrengés rázta meg az új-zélandi Christchurch városát. A 6,3-as földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét. A 350 ezer lakosú település újjáépítése máig nem fejeződött be.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×