eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Interpol nemzetközi rendőrszervezet Globális Komplexum az Innovációért (IGCI) elnevezésű központja Szingapúrban 2015. április 14-én, egy nappal a hivatalos átadása után. A létesítmény a kiberbűnözés elleni harc központjaként működik majd és a kutatás-fejlesztést is szolgálja.
Nyitókép: Wallace Woon

Egészségügyi intézmények a kiberbűnözők célkeresztjében

Zsarolóvírusokkal célozzák a koronavírus elleni harc szempontjából kritikus egészségügyi intézményeket a kiberbűnözők – figyelmeztet az Interpol.

A Forbes szerdán számolt be egy londoni kutatócégről, amely nem sokkal egy vakcina tesztelése előtt állt, mikor egy vírus több ezer számítógépüket lezárta. A bűnözők magas váltságdíjat követeltek, de nem csak a számítógépeket ejtették túszul: azzal fenyegetőztek, hogy ha a Hammersmith Medicines Research nem fizet, akkor a páciensek egészségügyi adatait is közzé teszik – számolt be az Index. A vállalat végül nem engedett, visszaverte a támadást, és megerősítette a védelmét. Esetük azonban nem egyedi.

Az Interpol tájékoztatása szerint, kész segíteni minden tagállamnak, hiszen nem csak anyagi károkat okozhatnak a hackerek, hanem emberek életét is veszélyeztethetik egy kórház megbénításával. Ennek elkerülése érdekében folyamatosan gyűjtik a gyanús domaineket, és támogatást biztosítana a tagállamok hatáságainak a támadások visszaverésében.

A jelenleg legnépszerűbb vírus e-mail útján terjed: úgy fest, mintha egy kormányügynökségtől érkezne fontos információ a Covid-19-ről, a mellékelt fájl megnyitásával, vagy egy linkre kattintva azonban egyből áldozattá válik a fogadó.

Az Interpol az alábbiak ajánlja az intézményeknek:

  • Csak olyan e-maileket nyissanak meg, vagy olyan fájlokat töltsenek le, ami megbízható forrásból származik;
  • Ne kattintsanak a linkre vagy csatolmányra olyan e-mailben, amire nem számítottak, vagy aminek nem ismerik a feladóját;
  • Erősítsék meg a levelezőrendszerük védelmét, hogy az kiszűrje a kártékony spam-üzeneteket;
  • Készítsenek biztonsági mentéseket, amiket a felhőben, vagy külső meghajtón tároljanak;
  • Használják a legfrissebb vírusirtókat a számítógépeiken és telefonjaikon, és győződjenek meg róla, hogy a vírusirtó folyamatosan fut;
  • Mindenhez egyedi és erős jelszót használjanak, amiket rendszeresen változtatnak.
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×