INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

kiberbűnözés

zsarolás

egészségügy

interpol

Az Interpol nemzetközi rendőrszervezet Globális Komplexum az Innovációért (IGCI) elnevezésű központja Szingapúrban 2015. április 14-én, egy nappal a hivatalos átadása után. A létesítmény a kiberbűnözés elleni harc központjaként működik majd és a kutatás-fejlesztést is szolgálja.

Egészségügyi intézmények a kiberbűnözők célkeresztjében

Infostart

Zsarolóvírusokkal célozzák a koronavírus elleni harc szempontjából kritikus egészségügyi intézményeket a kiberbűnözők – figyelmeztet az Interpol.

A Forbes szerdán számolt be egy londoni kutatócégről, amely nem sokkal egy vakcina tesztelése előtt állt, mikor egy vírus több ezer számítógépüket lezárta. A bűnözők magas váltságdíjat követeltek, de nem csak a számítógépeket ejtették túszul: azzal fenyegetőztek, hogy ha a Hammersmith Medicines Research nem fizet, akkor a páciensek egészségügyi adatait is közzé teszik – számolt be az Index. A vállalat végül nem engedett, visszaverte a támadást, és megerősítette a védelmét. Esetük azonban nem egyedi.

Az Interpol tájékoztatása szerint, kész segíteni minden tagállamnak, hiszen nem csak anyagi károkat okozhatnak a hackerek, hanem emberek életét is veszélyeztethetik egy kórház megbénításával. Ennek elkerülése érdekében folyamatosan gyűjtik a gyanús domaineket, és támogatást biztosítana a tagállamok hatáságainak a támadások visszaverésében.

A jelenleg legnépszerűbb vírus e-mail útján terjed: úgy fest, mintha egy kormányügynökségtől érkezne fontos információ a Covid-19-ről, a mellékelt fájl megnyitásával, vagy egy linkre kattintva azonban egyből áldozattá válik a fogadó.

Az Interpol az alábbiak ajánlja az intézményeknek:

  • Csak olyan e-maileket nyissanak meg, vagy olyan fájlokat töltsenek le, ami megbízható forrásból származik;
  • Ne kattintsanak a linkre vagy csatolmányra olyan e-mailben, amire nem számítottak, vagy aminek nem ismerik a feladóját;
  • Erősítsék meg a levelezőrendszerük védelmét, hogy az kiszűrje a kártékony spam-üzeneteket;
  • Készítsenek biztonsági mentéseket, amiket a felhőben, vagy külső meghajtón tároljanak;
  • Használják a legfrissebb vírusirtókat a számítógépeiken és telefonjaikon, és győződjenek meg róla, hogy a vírusirtó folyamatosan fut;
  • Mindenhez egyedi és erős jelszót használjanak, amiket rendszeresen változtatnak.

Nyitókép: Wallace Woon
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018