INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

koronavírus

magas istván

gazdaság

egészségügy

A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot visel egy rendőr a velencei karneválon a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.

Pozitív hozadéka is lehet a koronavírusnak

A koronavírus által kialakult helyzet az olasz gazdaság minden szektora számára komoly hatással lehet, rövid távon akár visszaesés is várható – vélekedett Magas István, a Corvinus Egyetem professzora, aki ugyanakkor arra számít, hogy világszerte jelentős egészségügyi fejlesztéseket hajthatnak végre.

A koronavírus miatt kialakult, és a hasonló helyzetekben sajnálatosan rendre felszínre kerülnek az egészségügyi rendszerek gyengeségei is, ugyanakkor pozitív vonatkozása lehet, hogy a kormányzatok ráeszmélnek arra, hogy a sürgősségi helyzetek miatt fel kell javítani számos helyen az ellátást – fogalmazott Magas István az InfoRádinak nyilatkozva, megismételve: „ez a jó vonzata”.

A gazdasági hatásokat illetően pedig régóta tudott, hogy az ehhez hasonló, jelentős külső sokkok nagy mértékben vissza tudják vetni a keresletet, nemcsak az ijedség okán, hanem mert valóban elakadnak az ellátási láncok fizikai és várakozási értelemben, ami azt jelenti, hogy „én most nem fogok rendelni, mert tudom, hogy sok probléma lesz, és raktárkészletre senki nem akar bepakolni”, magyarázta a Corvinus Egyetem professzora.

Összegezve, a dolog pozitív folyománya, hogy az emberiség végre ráébred arra, hogy változatlanul biológiai lény, a természettudományoknak, főként az élettudományoknak a szerepe pedig rettentően fontos. Ezen felül pedig, ahogy növekszik a nyomás, talán átfordulhat a gyógyszergyárak, a kormányok esetében a gondolkodásmód, hogy

érdemes az egészségügyre pénzt áldozni,

tette hozzá a szakember.

A koronavírus fokozza a korábbi bajokat

Magas István professzor arra is kitért, hogy Olaszországban, amelyet egyébként is időről időre kisebb-nagyobb megszorítások, valamint belpolitikai válságok jellemzik, a koronavírus miatt, a konjunktúrát illetően egyértelműen negatív hatásokkal kell számolni már akár rövid távon is, hiszen a különböző ágazatok szorosan összekapcsolódnak, például az autóipar az acélgyártással, a közlekedéssel, a biztosítókkal, a pénzügyekkel, és

ha az egyikben gond van, viszonylag hamar megérezi a többi is.

Tehát az olasz gazdaság számára semmiképp nem jó jel a most kialakult helyzet, amely csak tovább fokozza a korábbi bajokat, amelyek a közpénzügyek körül régóta látszódtak, és azt, hogy a kormányzat képtelen egybetartani és folyamatosan életben tartani a konjunktúrát. A számtalan kormányváltozás bizonytalanságot és kiábrándulást eredményezett, amit a külső országok szempontjából a kivárás jellemez, magyarázta.

A szakember szerint maga

a turizmusban nyugodtan lehet 20-40 százalékos visszaeséssel számolni,

ráadásul ilyen esetben az üzletek is kiürülnek. És egészen bizonyos, ha csak a közlekedést nézzük, repülőterek, légitársaságok, azok kiszolgálói, taxitársaságok, mindenki érintett lesz, aminek van egy részben eltolt, részben kumulatív hatása is, ami azt jelenti, hogy még egy számmal, esetleg 1,1-gyel, vagy 1,2-vel meg kell szorozni azt a negatív hatást, amit közvetlenül a turizmus elszenved.

Ugyanakkor Kína szorongatott helyzete – és annak a globális gazdaságra gyakorolt hatása is – lefelé mutató kockázat. Mindenki kivárásra játszik, visszafog a megrendelésekből. És az sem véletlen, hogy a kínai jegybank lazító politikát hirdetett, és azt kommunikálva, hogy hogy a pénz és a hiteloldali korlát jelenleg nem számít, sugallván, hogy nincs is akkora nagy baj. Ennek mértéke azonban jelenleg nem meghatározható, és főként nem a terjedési sebessége. És ez a legnagyobb probléma, emelte ki a Corvinus Egyetem professzora, hogy nem tudni, hogy melyik kalkulációnak lehet hitelt adni azt illetően, hogy milyen gyorsan fékezhető meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Andrea Meola

Kapcsolódó hang

Pozitív vonatkozása is lehet a koronavírusnak – Magas István professzor, Corvinus Egyetem
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018