eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Davosi tanulság: legalább már a klímaproblémát érzékelik a nagyok

A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet a politika, a civil társadalom és az üzleti élet döntéshozói a svájci Davosban tartott 50. Világgazdasági Fórumon. Az InfoRádiónak nyilatkozó klímakutató szerint bár már elindult a változás, annak nagyságrendje nem elég.

A klímaváltozás elleni küzdelem legnagyobb kerékkötője, hogy nem áll át egyben az egész világ a fosszilis energiahordozókról egy másfajta energiaforrásra - vélekedett a svájci Davosban tarott 50. Világgazdasági Fórum eseményeit értékelve Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke.

"Ott kezdődne, hogy mától egy forintot sem kéne befektetnünk fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos beruházásokba, de egészen sok minden következik is ebből:

a dízel- és benzinüzemű autógyártásra, repülőtéri kifutópályák építésére nem irányulhatnak a befektetések"

- fogalmazott a klímakutató, aki szerint ez az a fordulat, ami nem történt meg Davosban; ha a mostani befektetések mind megtörténnek, abból pedig minden károsanyag-kibocsátás bekövetkezik, akkor már jóval túllépjük azt a kibocsátást, ami még meg tudná tartani a melegedést másfél fokon az évszázad végéig. "Ha később ébredünk fel, csak nagyon drágán fogjuk tudni megoldani az éghajlatváltozást" - összegzett Ürge-Vorsatz Diána.

Úgy látja, a fórum után nem került közelebb a megoldás, de ettől nem is várta senki sem, a fő felelős a Föld lakosságának 10 százaléka, ez bocsátja ki a szennyezés felét, miközben Davosban csak a Föld lakosságának 1 százalékát képviselték.

"Ők úgy érezték, hogy inkább magukat védik meg, és homokba dugják a fejüket, nem akarnak ezzel foglalkozni, miközben az ő kezükben van a megoldás. Azt azért jó jelnek érzem, hogy eljutott hozzájuk: ez most nagyon nagy baj."

Szerinte komoly fordulópont, hogy az üzleti élet is rájött arra, hogy komoly fordulópontnál vagyunk, mert a probléma felismerése legalább megtörtént.

Úgy látja, az is elég lenne, ha

a cégek mindenféle hangzatos bejelentés nélkül elkezdenék a cselekvést,

újfajta befektetéseket.

Davosban tavaly után idén is ott volt a svéd klímaaktivista fiatal Greta Thunberg, aki ugyenerre szólította a fórum résztvevőit. Előtte Donald Trump amerikai elnök beszélt arról, hogy nem szabad a végítéletről prédikáló klímaaktivistákra hallgatni, mert ez most az optimizmus ideje. "Nem szabad odafigyelnünk az apokalipszist vizionáló jóslatokra" - mondta. Angela Merkel német kancellár is szólt: a világnak teljes mértékben meg kell változtatnia módszereit a globális felmelegedés megfékezéséért, elkerülve a klímaváltozással kapcsolatos társadalmi megosztottságot - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×