eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Már a következő pénzügyi válságra figyelmeztettek Davosban

Az infláció meglódulása okozhat hatalmas meglepetést az egyre halmozódó adósságok miatt.

Hatalmas negatív meglepetést jelenthet az infláció erősödése a jegybankoknak, az intézmények viszont „azt gondolják jelenleg, hogy bármit megtehetnek” – idézte a Portfolio Jamie Dimon, a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan vezérének nyilatkozatát. A CNBC Davosban csípte el a bankvezért és kérdezte, hogy szerinte van-e lufi kialakulóban a világon. A bankvezér „csak az állampapíroknál” lát ilyet.

Dimon szerint a piacok a világon csak azért nyugodtak, mert az emelkedő adósságállomány rekordalacsony kamatkörnyezetben tapasztalható,

az európai negatív kamatok pedig azt bizonyítják, hogy a befektetők túlárazzák az állampapírokat.

„A jegybankok a világon azt hiszik, bármit megtehetnek. Ez nem igaz. Intelligensek, megnézik a tényeket, amikor döntenek arról, hogy mit kellene csinálni. De az infláció hatalmas negatív meglepetés lenne” – mondta a bankvezér. Az erősődő infláció arra kényszerítheti a jegybankokat, hogy emeljék az irányadó kamatokat, hogy a gazdaságot hűtsék, de az állam is számottevően drágábban tudna eladósodni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai költségvetési hiány a 2020-as költségvetési évben az 1000 milliárd dollárt is átlépheti, miközben az államadósság 23 000 milliárd dollárra nőtt, és ez gondokat okozhat.

Szerinte az amerikai fiskális politika és egyéb gazdasági döntések miatt tavaly alulteljesítő volt az amerikai gazdaság, hiszen csak 23 százalékot növekedett, ami elmarad a szakember szerint „normális”, 40 százalékos időszaki növekedéshez képest.

Történelmi kísérletnek nevezte az európai és japán negatív államkötvénykamatokat, melynek "bizonytalan a kimenete". Szerinte még sose végződött jól az ilyenek alkalmazása.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×