INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

izrael

előrehozott választás

likud

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, a Likud párt vezetőjének óriásplakátját viszik támogatói Jeruzsálemben 2019. szeptember 13-án. Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választást, miután az áprilisi választások után Benjámin Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

Izrael választ, 6,4 millió szavazót várnak az urnákhoz

Infostart / MTI

Azért tartanak előrehozott parlamenti választást Izraelben, mert fél évvel ezelőtt a miniszterelnök pártja, a jobboldali-konzervatív Likud győzött ugyan a választásokon, de nem sikerült kormányképes többséget szereznie.

Az áprilisi választások után kialakult patthelyzet lényege, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a meghatározott időtartamon belül nem sikerült megalakítania egy új kabinetet, de nem is adta vissza felhatalmazását Reuven Rivlin államelnöknek, hogy ő mást nevezhessen meg kormányfőjelöltnek, hanem megszavaztatta a parlament (kneszet) feloszlatását és új választások kiírását.

A 2009 óta folyamatosan kormányfői hivatalban lévő Benjámin Netanjahu továbbra is a legnépszerűbb politikus. A közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint Beni Ganz Kék-fehér nevű ellenzéki centrista pártja fej-fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likuddal, de a jobboldali blokk valamivel megelőzi az ellenzéket.

A választásokat befolyásolhatja, hogy néhány nappal ezelőtt Benjámin Netanjahu a palesztin ellenőrzés alatt álló Ciszjordánia egy részének annektálására tett ígéretet, ha a választások után is folytathatja a kormányzást, és noha ezt már az április választások után is megígérte, azóta nem tett lépéseket megvalósítása érdekében.

Netanjahunak a gyors kormányalakításhoz legalább hatvanegy parlamenti helyre lesz szüksége a százhúsz tagú kneszetben.

Ha nem sikerül megszereznie a hatvanegy támogató mandátumot, akkor ismét patthelyzet születhet, és sem Netanjahu, sem Ganz nem lesz képes kormányt alakítani.

A választások tisztaságát háromezer felügyelő ellenőrzi, és közel tizenkilencezer rendőr fog járőrözni. Az országban 6 millió 394 ezer 30 választópolgár szavazhat 10 ezer 788 választási urnánál huszonkét párt képviselőire, de utóbbiak közül a felmérések szerint csak tíznek van reális esélye átjutni a 3,25 százalékos bejutási küszöbön.

Az izraeli tévécsatornák este tízkor - közép-európai idő szerint kilenckor - kezdik meg az első - még csak a közvélemény-kutatók kiválasztott urnáinál megjósolt - eredmények közlését. Ha szoros lesz az eredmény, akkor csak másnap hajnalban vagy - a számlálás elhúzódása esetén - még később tudják bejelenteni a valódi, összeszámolt szavazatok alapján az új kneszetbe bejutott pártok nevét és mandátumaik számát.

Izraelben hagyományosan igen magas a részvételi arány, a legutóbbi, áprilisi választásokon a jogosultak közel 68,5 százaléka voksolt.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018