INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

olaszország

matteo salvini

öt csillag mozgalom

liga

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.

Matteo Salvini két százalékra lehet nagy céljától

Infostart / InfoRádió

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy vége a tavaly óta tartó koalíciónak, ő maga pedig lemondott. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előre hozott választásokat sürgetett. Az Olaszország-szakértő szerint Salvini pártja még talán nem elég népszerű az önálló kormányalakításhoz.

Kedd óta "hivatalosan is" kormányválság van Olaszországban, miután Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, nincs többé koalíció, ő maga pedig lemondott.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Olaszország-szakértő az InfoRádióban úgy vélekedett: már nagyon sok fordulat volt a kormányválsággal kapcsolatban az elmúlt hetekben is, és most is még csak annyit lehet látni, hogy a kormányfő lemondott és tárgyalások kezdődnek a parlamenti frakcióvezetők és az államfő részvételével. Sergio Mattarella ez alapján fogja eldönteni, hogy mit tegyen,

"van-e egy lehetséges többség a parlamentben, vagy új választásokat kell kiírni".

Új többség épp az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt részvételével alakulhat ki, ám, mint Molnár Anna rámutatott, továbbra is hol az egyik, hol a másik párt jelzi, hogy mégsem hajlandó az együttműködésre.

"A mostani felmérések szerint egyértelmű, hogy

Matteo Salvini és a Liga nyerne egy előre hozott választást, de ezek az eredmények is folyamatosan változhatnak. Most 37-40 százalék körül áll a Liga, 42 százalék körüli eredményre van szükség

a jelenlegi választási törvény alapján a többséghez. Valószínűsíthetően szüksége lenne koalíciós partnerre, ez is lehet továbbra is az Öt Csillag Mozgalom, de ennek most kicsi az esélye" - részletezte Molnár Anna. A Ligának még ott lehet a régi Forza Italia vagy az Olasz Testvérek mint partner, vagy kizárólag az utóbbi, a szélsőjobboldali pártot választja partnernek, ami adott esetben elég is lehet Matteo Salvininek.

Egy előre hozott választás után, ha a Liga győzne, Molnár Anna szerint az elmúlt egy évben kezdődött folyamat folytatódna, nagyobb változás gazdaságpolitikában lenne, októberben kell ugyanis benyújtaniuk a költségvetési törvényjavaslatot az Európai Bizottságnak. A Liga bevezethetné a régóta ígért egykulcsos adót, és ez akár áfaemeléssel is járhatna. Ha a másik oldal nyerne, akkor szintén nehéz együttműködésre kellene számítani, a baloldali Demokrata Párt és Öt Csillag Mozgalom között sok a nézeteltérés; ez az elmúlt évek politikáját hozná vissza. Egy ilyen formációra azonban kevésbé kell számítani, a két párt társadalmi támogatottsága most gyenge.

Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Kapcsolódó hang

Olasz válság - Molnár Anna
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018