eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A dél-olaszországi Lampedusa közelében veszteglő Open Arms nevű spanyol civil mentőhajó 2019. augusztus 19-én. A mentőhajón még összesen 107 bevándorló maradt, akik több mint két hete várják sorsuk rendeződését.
Nyitókép: MTI/AP/Salvatore Cavalli

Véget vetettek az olaszok az Open Arms megpróbáltatásainak

Kikötött kedden késő este a szicíliai Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajója, a még rajta maradt 83 migráns pedig partra szállt.

Ezzel véget ért a bevándorlók tizenkilenc napig tartó kálváriája. Amikor éjjel befutott a hajó, a migránsok üdvrivalgásban törtek ki, megölelték egymást, táncra perdültek és dalra fakadtak, a kikötőben sokan tapsoltak. A bevándorlók és az önkéntesek a Bella Ciao olasz partizándalt is elénekelték.

A szárazföldre lépőket rögtön a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd kisbuszokkal szállították őket a legközelebbi befogadó központba.

Luigi Patronaggio - az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó - agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. A járműnek még két hétig a kikötőben kell maradnia, amíg be nem fejeződik a történtek hátterét tisztázni hivatott vizsgálat.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a több mint százhúsz fős csoportot. A jármű kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. A spanyol kormány még vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Armsnak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet akkor közölte:

nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a "szélsőséges humanitárius vészhelyzetre", a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállniuk, és nem jöhet szóba több napi hajóút.

Augusztus 14-én Róma városának közigazgatási bírósága Matteo Salvini belügyminiszter vonatkozó tilalma ellenére engedélyezte a spanyol civil szervezet hajójának, hogy az akkor még 147 migránssal a fedélzetén olasz területi vizekre lépjen. A törvényszék ítéletének indoklásában - orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva - megállapította, hogy a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a belügyminiszter korábbi rendelkezése. A migránsok helyzete kétségbeejtő volt, ezért az utóbbi napokban többen közülük a tengerbe ugrottak a hajóról, és úszva igyekeztek elérni az olasz partokat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×