eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök sétál a hanoi Metropole szálloda kertjében 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump kijelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Balról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Trump üzent Észak-Koreába

Üzenetet küld Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak Mun Dzse In dél-koreai elnök közvetítésével, a dél-koreai államfő már meg is kapta az amerikai elnök üzenetét - tudatta pénteken egy jól értesült diplomáciai forrás Szöulban.

A neve mellőzését kérő forrás szerint Mun előző heti, washingtoni látogatásán vette át Trumptól az üzenetet, amely nem konkrét javaslatot vagy ajánlatot tartalmaz, de pontos tartalmát a diplomata nem árulta el.

Trump és Kim már kétszer találkozott egymással. Elsőként 2018 nyarán Szingapúrban, majd 2019 februárjában Hanoiban. Az első csúcstalálkozón, konkrétumok nélkül ugyan, de megállapodtak a nukleáris leszerelésről, a második csúcs viszont a tervezettnél előbb, megállapodás nélkül zárult, amiért mindkét fél inkább a másikat okolta.

Mun Dzse In viszont már háromszor is találkozott az észak-koreai vezetővel, és negyedszer is szeretne Korea-közi csúcstalálkozót tartani. Mint mondta: bárhol, bármikor kész találkozni Kimmel.

Észak-Koreát nemzetközi szankciók egész sora sújtja az ország tiltott nukleáris fegyverkezése és ballisztikusrakéta-programja miatt. Észak-Korea elsősorban ezek feloldását szeretné elérni, miközben az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítést szorgalmaz a Koreai-félszigeten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×