eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Dúl a járvány, megkongatta a vészharangot a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőoltások általánossá tételét sürgetette a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében.

A fertőző betegség csak 2018 első felében 37 életet követelt, míg tavaly 35-en estek áldozatául a kontinensen.

A 2018 januárjától júniusig terjedő időszakban 41 ezret is meghaladta a megbetegedések száma,

szemben a tavalyi évben regisztrált 23 927 esettel, amikor is négyszeresére emelkedett a megbetegedések száma 2016-hoz képest.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint miután 2016-ban regisztrálták egy évtizede a legkevesebb fertőzést, mostanra a megbetegedések számának drámai növekedését és kiterjedt járványokat tapasztalnak. A megbetegedések elszaporodása részben a rutin jellegű védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

A koppenhágai székhelyű szervezet felszólította a térség 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni immunizálási erőfeszítéseit. A WHO szerint a nagyobb kitörések megelőzésére a védőoltások tekintetében legalább 95 százalékos lefedettség szükséges.

Hét európai országban - Franciaországban, Georgiában, Görögországban, Olaszországban, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában - 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna - több mint 23 ezer megbetegedéssel - több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset - eddig 14 - a fertőző betegség miatt.

A kanyaró erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed, az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a terhes nők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×