INFORÁDIÓ
2021. április 19. hétfő
Emma

angela merkel

európa

összetartozás

Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Infostart / InfoRádió

Angela Merkel ma délelőtt a német törvényhozók előtt mondott beszédében úgy vélte, hogy Európán ismét erőt vett az összetartozás szelleme.

A rövidesen befejeződő törvényhozói időszak utolsó kormány-nyilatkozatában Angela Merkel az Európai Unió múltheti csúcstalálkozójával kapcsolatban rámutatott arra, hogy a tanácskozásokat úgymond a tetterő és a jövőbe vetett bizalom jellemezte. A résztvevőkön ugyanis erőt vett az összetartás és az együttműködési készség szelleme, amiben alighanem szerepet játszott Nagy-Britannia kiválási szándéka is.

A kancellár szerint az EU gazdasági helyzete jelentősen javult, a válságos évek óta sikerült 10 millió új munkahelyet teremteni, és ebből a derűlátó megítélésből kiindulva utalt arra is, hogy az új francia államfővel egyetértésben fokozni fogják az erőfeszítéseket az európai integráció felgyorsítására, továbbá a valutaegységet alkotó országok pénzügyi együttműködésének további elmélyítésére.

Európa jövőbeni szerepére térve Angela Merkel a legnagyobb kihívások közt említette a nemzetközi terrorizmust, a környezetváltozást és a menekültkérdést.

A témát mintegy átvezetésként használva, a jövő héten esedékes G-20-ra utalva leszögezte: alaposan téved, aki azt hiszi, hogy elszigetelődés és protekcionizmus révén megoldhatók ezek a kérdések.

A kancellár nem titkolta, hogy a legfejlettebb ipari államokat és az élen járó feltörekvő országokat tömörítő G-20 jövő héten esedékes hamburgi csúcskonferenciáján kiváltképpen a környezetvédelem terén alapvető vélemény-különbségre számít, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tartja többé magát a Párizsban aláírt klimaegyezményben foglalt előírásokhoz.

Mint Angela Merkel fogalmazott, a párizsi egyezmény visszavonhatatlan. Kormánynyilatkozatában beszélt arról is, hogy a G-20 csúcsértekezletén síkra fog szállni a gazdasági integráció és a határokon átívelő kereskedelem érdekében, mert ez nagyban hozzájárul a konjunktúra és a jólét növekedéséhez, az új munkahelyek létrehozásához és a szegénység csökkentéséhez a világban.

Álláspontjának támogatására ma délre Berlinbe hívta a G-20 európai országainak vezetőit. A német álláspont megerősítéséhez alighanem kiváló partnernek ígérkezik az új francia államfő, Emmanuel Macron.

Kapcsolódó hang

Angela Merkel a képviselőházban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018