eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Angela Merkel: a protekcionizmus nem lehet jó út

Angela Merkel ma délelőtt a német törvényhozók előtt mondott beszédében úgy vélte, hogy Európán ismét erőt vett az összetartozás szelleme.

A rövidesen befejeződő törvényhozói időszak utolsó kormány-nyilatkozatában Angela Merkel az Európai Unió múltheti csúcstalálkozójával kapcsolatban rámutatott arra, hogy a tanácskozásokat úgymond a tetterő és a jövőbe vetett bizalom jellemezte. A résztvevőkön ugyanis erőt vett az összetartás és az együttműködési készség szelleme, amiben alighanem szerepet játszott Nagy-Britannia kiválási szándéka is.

A kancellár szerint az EU gazdasági helyzete jelentősen javult, a válságos évek óta sikerült 10 millió új munkahelyet teremteni, és ebből a derűlátó megítélésből kiindulva utalt arra is, hogy az új francia államfővel egyetértésben fokozni fogják az erőfeszítéseket az európai integráció felgyorsítására, továbbá a valutaegységet alkotó országok pénzügyi együttműködésének további elmélyítésére.

Európa jövőbeni szerepére térve Angela Merkel a legnagyobb kihívások közt említette a nemzetközi terrorizmust, a környezetváltozást és a menekültkérdést.

A témát mintegy átvezetésként használva, a jövő héten esedékes G-20-ra utalva leszögezte: alaposan téved, aki azt hiszi, hogy elszigetelődés és protekcionizmus révén megoldhatók ezek a kérdések.

A kancellár nem titkolta, hogy a legfejlettebb ipari államokat és az élen járó feltörekvő országokat tömörítő G-20 jövő héten esedékes hamburgi csúcskonferenciáján kiváltképpen a környezetvédelem terén alapvető vélemény-különbségre számít, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tartja többé magát a Párizsban aláírt klimaegyezményben foglalt előírásokhoz.

Mint Angela Merkel fogalmazott, a párizsi egyezmény visszavonhatatlan. Kormánynyilatkozatában beszélt arról is, hogy a G-20 csúcsértekezletén síkra fog szállni a gazdasági integráció és a határokon átívelő kereskedelem érdekében, mert ez nagyban hozzájárul a konjunktúra és a jólét növekedéséhez, az új munkahelyek létrehozásához és a szegénység csökkentéséhez a világban.

Álláspontjának támogatására ma délre Berlinbe hívta a G-20 európai országainak vezetőit. A német álláspont megerősítéséhez alighanem kiváló partnernek ígérkezik az új francia államfő, Emmanuel Macron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×