eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Emberi maradványokat és roncsdarabokat talált a tengerben az egyiptomi hadsereg

Az eltűnt egyiptomi repülőgépből származó roncsdarabokat talált az egyiptomi hadsereg a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától - idézte pénteken az egyiptomi állami televízió a katonaság közleményét.

Emberi maradványokat is talált a haditengerészet, ezt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is elismerte azzal, hogy részvétét nyilvánította ki az utasok halála miatt a hozzátartozóknak.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a csütörtökön eltűnt gép mely darabjaira bukkantak, de a görög védelmi miniszter athéni sajtótájékoztatóján - Kairóból kapott információkra hivatkozva - azt tudatta, hogy egy emberi testrészt, két fedélzeti ülést és bőröndöket találtak. Panosz Kammenosz szerint ezeket a tárgyakat és maradványokat valamivel délebbre találták attól a helytől, ahol a gép tartózkodott, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről. Ezt az információt később az egyiptomi polgári repülési minisztérium is megerősítette.

Az egyiptomi haditengerészet átfésüli a térséget, hogy megtalálja a gép feketedobozait - olvasható a Facebook közösségi oldalon megjelent szűkszavú közleményben. Szafvat Moszlem, az EgyptAir légitársaság vezetője az állami televíziónak elmondta: 64 kilométeres körzetben folyik a keresés, mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésülnek át tüzetesen, de lehet, hogy kiterjesztik az átfésülendő terület sugarát.

Egy európai műhold két kilométer hosszan terjedő olajfoltot azonosított pénteken a Földközi-tengeren, mintegy negyven kilométerre délkeletre a repülőgép utolsó észlelt pozíciójától.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok zöme egyiptomi és francia volt.

Már csütörtökön is elhangzott olyan bejelentés, hogy az egyiptomi utasszállítóból származó tárgyakat találtak a görögországi Kárpathosz szigetétől 370 kilométerre, de később közölték, hogy ezek a darabok mégsem az eltűnt gépről valók.

Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet. Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

A Reuters hírügynökség viszont nevük elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva közölte pénteken, hogy műholdfelvételek előzetes elemzése nem erősíti meg azt a gyanút, hogy robbanás történt volna a gép fedélzetén.

A pilóták az eltűnés előtt nem adtak le vészjelzést. A görög védelmi miniszter szerint az utasszállító a lezuhanás előtt hirtelen kanyarokat hajtott végre, miközben jelentősen veszített repülési magasságából.

A kairói repülőtér névtelenül nyilatkozó illetékesei közölték pénteken, hogy három francia nyomozó és repülési szakértő érkezett az egyiptomi fővárosba, hogy részt vegyen az ottani nyomozóhatóságok munkájában. A francia szakértők jelenlétét egyrészt az indokolja, hogy a lezuhant gépet - egy Airbus A320-ast - Franciaországban gyártották, másrészt pedig az, hogy a repülő 56 utasa közül 15-en franciák voltak.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×