Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberi maradványokat és roncsdarabokat talált a tengerben az egyiptomi hadsereg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eltűnt egyiptomi repülőgépből származó roncsdarabokat talált az egyiptomi hadsereg a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától - idézte pénteken az egyiptomi állami televízió a katonaság közleményét.

Emberi maradványokat is talált a haditengerészet, ezt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is elismerte azzal, hogy részvétét nyilvánította ki az utasok halála miatt a hozzátartozóknak.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a csütörtökön eltűnt gép mely darabjaira bukkantak, de a görög védelmi miniszter athéni sajtótájékoztatóján - Kairóból kapott információkra hivatkozva - azt tudatta, hogy egy emberi testrészt, két fedélzeti ülést és bőröndöket találtak. Panosz Kammenosz szerint ezeket a tárgyakat és maradványokat valamivel délebbre találták attól a helytől, ahol a gép tartózkodott, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről. Ezt az információt később az egyiptomi polgári repülési minisztérium is megerősítette.

Az egyiptomi haditengerészet átfésüli a térséget, hogy megtalálja a gép feketedobozait - olvasható a Facebook közösségi oldalon megjelent szűkszavú közleményben. Szafvat Moszlem, az EgyptAir légitársaság vezetője az állami televíziónak elmondta: 64 kilométeres körzetben folyik a keresés, mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésülnek át tüzetesen, de lehet, hogy kiterjesztik az átfésülendő terület sugarát.

Egy európai műhold két kilométer hosszan terjedő olajfoltot azonosított pénteken a Földközi-tengeren, mintegy negyven kilométerre délkeletre a repülőgép utolsó észlelt pozíciójától.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok zöme egyiptomi és francia volt.

Már csütörtökön is elhangzott olyan bejelentés, hogy az egyiptomi utasszállítóból származó tárgyakat találtak a görögországi Kárpathosz szigetétől 370 kilométerre, de később közölték, hogy ezek a darabok mégsem az eltűnt gépről valók.

Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet. Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

A Reuters hírügynökség viszont nevük elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva közölte pénteken, hogy műholdfelvételek előzetes elemzése nem erősíti meg azt a gyanút, hogy robbanás történt volna a gép fedélzetén.

A pilóták az eltűnés előtt nem adtak le vészjelzést. A görög védelmi miniszter szerint az utasszállító a lezuhanás előtt hirtelen kanyarokat hajtott végre, miközben jelentősen veszített repülési magasságából.

A kairói repülőtér névtelenül nyilatkozó illetékesei közölték pénteken, hogy három francia nyomozó és repülési szakértő érkezett az egyiptomi fővárosba, hogy részt vegyen az ottani nyomozóhatóságok munkájában. A francia szakértők jelenlétét egyrészt az indokolja, hogy a lezuhant gépet - egy Airbus A320-ast - Franciaországban gyártották, másrészt pedig az, hogy a repülő 56 utasa közül 15-en franciák voltak.