eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A lengyel parlament határozatban ítélte el az ország "szuverenitását sértő" brüsszeli magatartást

A lengyel parlament határozatot fogadott el pénteken, amelyben közvetetten bírálta az Európai Bizottságot, amiért az "megsérti" Lengyelország szuverenitását.

A törvényhozó testület - amelyben a Jaroslaw Kaczynski vezette, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt többséget alkot - határozatában nem nevezi meg ugyan az európai testületet, de egyértelműen utal a Brüsszel és Varsó között kialakult konfliktusra.

A határozatot 257 honatya igen szavazatával négy voks ellenében fogadta el a parlament. A legfőbb ellenzéki erőt jelentő, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és az újliberális Nowoczesna (Modern) párt képviselői nem vettek részt a szavazáson.

A dokumentum értelmében a szejm felszólítja a kormányt, hogy "szálljon szembe az állam szuverenitása ellen intézett" mindenfajta támadással. A határozat egyúttal, a brüsszeli bírálatokra utalva, hangsúlyozza, hogy Lengyelországban "nem sérülnek a polgári szabadságjogok".

A honatyák ezzel lényegében támogatásukról biztosították Beata Szydlo miniszterelnököt, aki a szejmben pénteken a lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos viszály és az Európai Bizottság (EB) Lengyelországgal szemben támasztott követelései ügyében szokatlanul éles hangnemben foglalt állást. "Az Európai Bizottságban egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unió szétverését szeretnék" - jelentette ki Beata Szydlo arra reagálva, hogy Brüsszel szerdán újabb lépéseket helyezett kilátásba az uniós jogállamisági mechanizmusban Lengyelországgal szemben.

A szejm házelnökéhez pénteken beterjesztett, Lengyelország szuverenitásának védelméről szóló határozattervezetben korábbi híradások szerint a PiS frakciója leszögezte: Lengyelország demokratikus jogállam, ugyanakkor jelenleg "az alkotmánybíróságról zajló politikai vita ürügyén" olyan próbálkozások történnek, amelyek "aláássák a demokrácia elveit, a jogrendet és a társadalmi békét".

A tervezet szövege arra is kitért, hogy az uniós intézmények az illegális migráció ügyében olyan döntéseket próbálnak rákényszeríteni Lengyelországra, amelyek "nem oldják meg a problémát, nincs alapjuk az uniós jogban és sértik a lengyel szuverenitást, valamint az európai értékeket". Emellett Lengyelország biztonságát, "civilizációs örökségét és nemzeti önazonosságát" is veszélyeztetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×