eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállítják haza a brit turistákat Egyiptomból

Pénteken kezdik hazaszállítani a brit turistákat az egyiptomi Sarm-es-Sejkből, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette - közölte csütörtök este a brit kormány.

Philip Hammond brit külügyminiszter előző éjjel jelentette be, hogy a brit kormány teljesen leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi üdülőközpont között, mivel információi szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet semmisíthette meg a szombaton Egyiptomban lezuhant orosz repülőgépet. A zömmel orosz turistákat szállító Airbus A321-es is Sarm-es-Sejk repülőteréről szállt fel.

A Downing Street csütörtök esti közleménye szerint péntektől három brit légitársaság, a Thomson, a Monarch és az easyJet indít repülőgépeket Sarm-es-Sejkbe az ottrekedt több ezer brit turista hazaszállítására.

Az utasok kizárólag kézipoggyászt vihetnek magukkal a gépek fedélzetére, a nagyobb bőröndöket, amelyeket csak a csomagtérben lehet szállítani, külön, utasok nélkül induló repülőgépek szállítják majd haza különleges őrizet mellett, a brit kormány felügyeletével.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása miatt zuhant le szombaton az orosz utasszállító. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt - fogalmazott.

Cameron szerint "egyre valószínűbbnek tűnik", hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép.

Csütörtöki adatok szerint Sarm-es-Sejk térségében jelenleg 20 ezer brit tartózkodik.

Csütörtökön 19 járat szállt volna fel Nagy-Britannia felé az egyiptomi üdülőközpont repülőteréről, de a brit kormány intézkedése nyomán egyik sem indult el.

Hammond külügyminiszter csütörtökön BBC-nek nyilatkozva arra a kérdésre, hogy az orosz repülőgép lezuhanását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által elkövetett esetleges merénylet is okozhatta-e, úgy fogalmazott, hogy "ez is a lehetőségek között van".

A brit védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy "kis létszámú brit katonai kontingenst" vezényelt Sarm-es-Sejkbe. A kontingens feladata az, hogy segítsen az üdülőhelyen tartózkodó brit konzuli személyzetnek "logisztikai és biztonsági" ügyekben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×