eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Az amerikai hírszerzés 231 kibertámadást hajtott végre 2011-ben"

Az amerikai hírszerző szolgálatok 2011-ben 231 titkos offenzív kiberműveletet hajtottak végre - közölte a szombati számában a birtokába jutott titkos dokumentumokra és szakértői állásfoglalásokra hivatkozva a The Washington Post.

A lap közlésének alapjául az a titkosított hírszerzési költségvetés szolgál, amelyet Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Moszkvába szökött volt külsős informatikusa szivárogtatott ki.

Az amerikai hackertámadások csaknem háromnegyede Irán, Oroszország, Kína és Észak-Korea ellen irányult, valamint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célozta.

A lap szerint a dokumentum új bizonyíték arra, hogy az amerikai kormány szolgálatában kiberszakemberek egyre nagyobb hada egyre agresszívebben hatol be külföldi számítógép-hálózatokba. Az offenzív műveletek hatáskörének és méreteinek kiterjesztése azt jelzi, hogy megváltozott a korábbi amerikai politika, amely a nemzetközi normákat igyekezett megvédelmezni a kibertérben. Ennek egyik oka, hogy az amerikai gazdaság és haderő erősen számítógép-függővé vált.

A GENIE kódnév alatt futó, évi 625 millió dollárt felemésztő program keretében az amerikai komputeres szakemberek "titkos implantátumokat" telepítenek külföldi számítástechnikai eszközökre, amelyek a későbbiekben állandó behatolási lehetőséget biztosítanak a számukra. Ilyen implantátum-programokból az év végéig legkevesebb 85 ezer fog működni stratégiai hálózatokban, de az NSA több millióra akarja bővíteni ezek számát.

A GENIE legszűkebb keresztmetszete az információ feldolgozására rendelkezésre álló, nem megfelelő kapacitás, de az NSA rendszerbe állítja a TURBINE kódnevű automatizált rendszert, amely implantátumok és aktív támadások millióit képes koordinálni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×