eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A "csatatérállamokban" dőlhet el az amerikai választási kampány

Az amerikai választási kampány finisében vasárnap mindkét amerikai elnökjelölt a "billegő", más néven "csatatérállamokban" próbálkozott azzal, hogy maga mellé állítsa a még mindig bizonytalan szavazókat. A választás kimenetele több szakértő szerint megjósolhatatlan. Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, ha Obama a biztos államok mellett a bizonytalanok közül Floridában és Ohioban is tud nyerni, akkor az elektorok szavazatinak többségét is birtokolhatja, vagyis újra elnök lehet.

Fej fej mellett áll Barack Obama amerikai elnök és republikánus párti kihívója, Mitt Romney országos támogatottsága két nappal az elnökválasztás előtt. Mindkét kampánystáb vezetője győzelmet jósol saját elnökjelöltjének.

Az amerikai közvélemény-kutatási adatok szerint holtverseny alakult ki Barack Obama amerikai elnök és republikánus párti kihívója, Mitt Romney országos támogatottsága tekintetében.

Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, ha Obama a biztos államok mellett a bizonytalanok közül Floridában és Ohioban is tud nyerni, akkor az elektorok szavazatinak többségét is birtokolhatja, vagyis újra elnök lehet. Balogh így fogalmazott: Hogyha Floridában vagy Ohioban nyer Obama, matematikailag kizárt, hogy nyerhet Romney.

Az AP hírügynökség szerint az amerikai elnökválasztási kampányt a gazdasági kérdések uralták, ugyanakkor olyan, korábban kiemelt témák, mint a fegyvertartás, a klímaváltozás és a melegek házassága nem kaptak hangsúlyt. Balogh István szerint ennek egyszerű oka van: a gazdasági környezet arra sarkallja a kampányokat, hogy olyan gazdasági kérdésekkel foglalkozzanak, amelyek a mindennapjaikban érintik az embereket.

Balogh István arról is beszélt, hogy azokat a választókat, akik nem döntöttek korábban, de elmennek szavazni, vélhetően nem az utolsó napok kampányeseményei fogják befolyásolni. Mint mondta: ezek a szavazók intuitív módon, érzelmi alapon döntenek majd az utolsó pillanatban arról, hogy melyik elnökjelöltet választják.

Idén összesen 6 milliárd dollárba került a kampány, ezzel megduplázódott a 12 évvel ezelőtti összeg, akkor ugyanis 3 milliárd dollárt fordítottak kampánycélokra. Balogh ezzel kapcsolatban kiemelte: a költés óriási vitákat generál az Egyesült Államokban. Hozzátette: a központi kampányok ennek a 6 milliárdnak csak egy töredékét teszik ki, a pénz nagy részét a politikai akcióbizottságok költik el, amelyek papíron függetlenek a demokratáktól és a republikánusoktól, a gyakorlatban viszont ez másként működik.

Az amerikai elnökválasztás kedden lesz, az eredmény szerda virradóra válhat nyilvánossá.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Szerző: Gál Ildikó

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×