eur:
387.82
usd:
360.09
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Japán és Oroszország fokozná gazdasági és biztonsági együttműködését

A gazdasági és biztonsági együttműködés fokozásáról, valamint vízumkönnyítésekről állapodott meg a japán és az orosz külügyminiszter szombaton Tokióban, bár nem sikerült előrelépniük a déli Kuril-szigetek hovatartozásának vitájában.

Az Oroszországhoz tartozó szigetek ügye máig akadályozza a két ország II. világháborút lezáró békeszerződésének megkötését.

A szigetlánc Japánban Északi Területekként emlegetett négy déli tagja körül - amelyet a szovjet csapatok a II. világháború utolsó napjaiban, Japán kapitulációja után foglaltak vissza - gazdag halászterületek és feltételezések szerint jelentős kőolaj-, földgáz- és ásványlelőhelyek találhatók.

Gemba Koicsiro külügyminiszter és orosz vendége, Szergej Lavrov egyetértett abban, hogy a területi vitát "nyugodt légkörben" kell kezelni. Gemba úgy vélte, hogy a kérdés megoldása "minden korábbinál fontosabb lenne", tekintettel az ázsiai-csendes-óceáni régió biztonsági környezetének jelentős átalakulására. Orosz tárgyalópartnere ugyanakkor azt mondta, hogy a továbblépéssel mindenképpen meg kell várni a március 4-i orosz elnökválasztást.

A felek nem zárták ki közös gazdasági projektek beindítását a szigeteken és térségükben. Gemba azt mondta, hogy javaslatokat is tettek ilyen programokra, Lavrov pedig azt ígérte, hogy megteremtik az ottani japán gazdasági tevékenység feltételeit. Konkrét egyezség azonban erről nem született.

A felek ugyanakkor szerződést írtak alá az üzleti célú vízumok kiadásának könnyítéséről. Ennek értelmében a japán állampolgárok mostantól meghívólevél nélkül kérhetnek vízumot 90 napot meg nem haladó időtartamra, s az eddigi egy évről háromra terjesztik ki az üzleti és más nem turisztikai célú utazók többszöri belépésre jogosító vízumának érvényességét a japán állampolgárok számára.

Bár Japán és Oroszország gazdasági kapcsolatai bővültek az elmúlt években, a két ország üzletembereinek utazásai továbbra is évente 120-150 ezer alkalomra korlátozódnak, miközben a japán külügy szerint Kína és Dél-Korea között például az ötmilliót is meghaladja az ilyen utazások száma.

Gemba és Lavrov külpolitikai kérdéseket is megvitattak egymással, köztük az iráni nukleáris programmal kapcsolatos fejleményeket és az Észak-Koreában Kim Dzsong Il halála után kialakult helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×