eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ki kaphatja idén a Nobel-békedíjat?

Nem lehetetlen, hogy az arab világot felrázó szabadság szele még a Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot is meglegyintette: az idei év legesélyesebb jelöltjei ugyanis az észak-afrikai közösségi hálók kiberharcosai. A döntést pénteken jelentik be Oslóban.

Bár a jelöltek listája titkos, a szakértők biztosak benne, hogy a győztest a Tunézia, Egyiptom és Líbia történelmén komoly nyomot hagyó, illetve a szíriai, jemeni és bahreini rezsimet megingató "arab tavasz" szereplői között kell keresni.

"Nem mondhatom, hogy túl nehéz idén" győztest találni - mondta a Nobel-bizottság elnöke, Thorbjoern Jagland. Jagland nem riadt vissza a felzúdulástól 2009-ben, amikor Barack Obamának ítélte oda a rangos kitüntetést, valamint 2010-ben, amikor Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) bebörtönzött kínai ellenzékit nevezte meg győztesként. Megfigyelők szerint azonban a 241 szervezet és egyén nevét tartalmazó listáról kikerülő idei győztes nagyobb támogatottságot kap majd a közvéleményben elődeinél.

"Az idei év legnépszerűbb témája az arab tavasz" - magyarázta Kristian Berg Harpviken, egy oslói kutatóintézet igazgatója. "A jelenlegi bizottság egyértelműen jelezte, hogy az aktuális eseményekhez közeli, és a politikai fejleményekre hatással levő jelöltet akar díjazni" - tette hozzá.

A pénteken kihirdetendő Nobel-díj esélyesei között több nő is van. A kitüntetés 110 éves történetében eddig mindössze 12 nő nyerte el a békedíjat, legutóbb a nemrég elhunyt Vangari Maathai kenyai környezetvédő 2004-ben. Az idei női jelöltek között az "arab tavasz" ismert alakjai mellett afganisztáni és orosz emberjogi aktivisták is feltűnnek.

Az egyik népszerű jelölt Lina Ben Mhenni, a "tunéziai lány". A tunéziai forradalmat dokumentáló internetes naplójáról elhíresült 27 éves emberjogi aktivista januárban elítélően nyilatkozott Zin el-Abidin ben Ali száműzött diktátor uralmáról. Egy hat évre bebörtönzött baloldali aktivista lányaként Mhenni már 2008-ban védelmébe vette az elnyomottakat, amikor a hadsereg által elfojtott gafszai megmozdulásokról tudósított. A fiatal a tuniszi egyetemen tanít angolt.

A 33 éves Eszraa Abdel Fatah és a 30 éves Ahmed Maher, az egyiptomi Április 6-a Mozgalom alapítói is szerepelnek a listán. Az internetes aktivisták fiatalok ezreit megmozgató felhívásai ihlették a Tahrír téri tömegtüntetéseket, amelyek februárban végül Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondásához vezettek.

Vael Gonim hasonló tevékenység miatt került a jelöltek közé. A Facebook-forradalom jelképe is az egyiptomi fiatalságot célozta felhívásaival. Gonim február 7-én vált ismertté a nagyközönség számára, amikor egy egyiptomi magáncsatornán több millió néző előtt elmesélte, mit élt át 12 napos fogsága idején a politikai rendőrség kezei között. Az informatikust másnap hősként fogadták a Tahrír téren.

A sorból kissé kilóg a 69 éves Szvetlana Gannuskina, a Memorial nevű orosz civil szervezet alapítója. Az 1989-ben Andrej Szaharov ellenzéki értelmiségivel együtt létrehozott társaság célja az volt, hogy számot adjon a szovjet rezsim által elkövetett bűncselekményekről, és tisztelegjen az elnyomás áldozatai előtt. A szervezet neve később az emberjogi aktivisták körében is ismertté vált, különösen a csecsenföldi túlkapásokkal kapcsolatban. Gannuskina emellett egy másik, menekültekkel foglalkozó szervezetnek is alapító tagja volt.

Az 54 éves Szima Szamar a nők jogaiért küzd Afganisztánban. Az asszony úttörő munkássága következtében több halálos fenyegetést kapott. Szamar ma a független afgán emberjogi bizottság elnöke. A szervezet volt az első, amely az Afganisztánban előforduló emberi jogi visszaélésekkel foglalkozott. Az aktivista 1989-ben alapított szervezetével, a Suhadával vált nemzetközileg is elismertté. A Suhada nők számára fenntartott kórházakat, klinikákat, iskolákat és szállásokat üzemeltet Afganisztánban és Pakisztánban. Szamar 2001 és 2003 között az afgán kormány nőügyi minisztere volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×