eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pénzügyi dráma: Görögország után az Egyesült Államok is a csőd szélére kerül?

A világgazdaságot is sokkolhatja, ha az Egyesült Államok nem hagyja magát az eddiginél jobban eladósodni. Washingtonban késhegyre menő vita zajlik a Kongresszusban a válságtól költekezéssel szabadulni kívánó demokraták és a szigorú kiadáscsökkentéseket akaró republikánusok között.

Miközben Európa és a nemzetközi befektetők Görögországra figyelnek, a tengerentúlon is pénzügyi dráma van kibontakozóban. Amerikának és a világnak is jobbat tenne, ha az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyná, hogy jobban eladósodhasson a szövetségi állam - figyelmeztetett az IMF.

Különösen a görögországi hitelválság továbbterjedésétől rettegő eurozónából nézve tűnhet furcsának a "nagyobb adósság, nagyobb biztonság" képlet.

Az IMF szerint azonban éppen a hitelfelvétel túlzott korlátozása sokkolhatja az amerikai és a világgazdaságot is. "Előfordulhat a kamatlábak hirtelen megugrása, vagy a hitelbesorolás lerontása" - írja az amerikai gazdaság állapotáról szóló éves jelentésében a Valutaalap. "Ezek a kockázatok komoly nemzetközi következményekkel járhatnak az amerikai államkötvényeknek a globális pénzpiacon játszott szerepe miatt" - figyelmeztet a szervezet.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint, ha nem sikerül tető alá hozni az alkut a Kongresszusban a jelenleg 14300 milliárd dolláros adósságplafon emeléséről, akkor Amerika augusztus másodikára kifogy a pénzből és nem tudja fizetni számláit.

A két nagy párt egyelőre nem tud dűlőre jutni. A republikánusok addig nem hajlandóak támogatni a javaslatot, amíg cserébe nem kapnak ígéretet az eddiginél nagyobb kiadáscsökkentésekről. Emellett pénzügyi reformot és a további adóemelések leállítását akarják.

Az IMF nevében még az ideiglenes ügyvezető igazgató, az amerikai John Lipsky szólalt meg, aki szerint "a felek bizonyosan tisztában vannak azzal, hogy mit jelentene Amerika fizetésképtelensége". Kommentátorok megjegyzik: a vita inkább politikai és kulturális, mint pénzügyi természetű.

A BBC volt amerikai tudósítója szokatlan módon állást foglalt: sok amerikai olyan, mint a szövetségi pénzekből eltartott alaszkaiak. Keménynek és önállónak tartják magukat, akiknek nem kell az állami segítség, de nyugdíjakat és az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik.

A republikánusok kemény magja szerint a szövetségi kormány elkerülheti a fizetésképtelenséget, ha azt választja, hogy fontosabb a kamatok fizetése, mint a más kiadások, Tim Geithner pénzügyminiszter azonban "felelőtlennek" és "túlzottan kockázatosnak" nevezte az elképzelést. "A történelem során mindkét párt elnökei betartották az ország pénzügyi vállalásait" - figyelmeztetett. Az alku elmaradásával első ízben válna fizetésképtelenné az amerikai szövetségi állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×