eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szakaszosan léphet be Románia és Bulgária a schengeni övezetbe?

Alkalmasnak nyilvánították a tagállamok Romániát és Bulgáriát a schengeni csatlakozásra - jelentette be az uniós belügyminiszterek luxemburgi ülése közben az elnöklő Pintér Sándor. A tárcavezetők nem jelöltek meg csatlakozási időpontot, Hollandiának továbbra is politikai jellegű aggályai vannak a két országgal kapcsolatban. A Belügyi Tanács szeptemberben visszatér az ügyre, addig az Európai Bizottság is elkészíti a jelentését a román és bolgár korrupció elleni és igazságügyi erőfeszítéseiről.

Az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtökön elfogadták a magyar elnökség javaslatát, amely zöld jelzést ad Romániának és Bulgáriának a schengeni csatlakozásra.

Az ülést elnöklő Pintér Sándor magyar tárcavezető azt mondta, a két ország teljesítette a határellenőrzés nélküli övezetbe lépés technikai feltételeit. A tagországok viszont egyelőre mégsem állapítottak meg csatlakozási dátumot, az elfogadott következtetéseikben azt írják, "minél hamarabb, de legkésőbb szeptemberig visszatérnek a témára a Belügyi Tanácsban".

Az előírt kritériumoknak ugyan a két uniós tagállam megfelel, alkalmasságukat viszont hónapok óta mégis többen, leginkább Németország, Franciaország és Hollandia is megkérdőjelezi. Õk a korrupcióellenes intézkedéseket és igazságügyi reformokat hiányolnak, amelyek viszont nem feltételei a schengeni csatlakozásnak.

Emiatt már az Európai Bizottság és Orbán Viktor miniszterelnök is tiltakozott, mondván, nem szabad új feltételeket szabni, és kettős mércét alkalmazni Bukaresttel és Szófiával szemben.

Az Európai Bizottság július közepére készíti el a szokásos éves értékelését arról, hogy Románia és Bulgária az elmúlt évben milyen erőfeszítéseket tett az előírt ilyen irányú reformok végrehajtása terén. A holland bevándorlási miniszter azt mondta, ezután döntenek majd.

Pintér Sándor belügyminiszter kérdésre válaszolva nem akart jóslásokba bocsátkozni a további menetrendet illetően, megemlítette viszont, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy - ahogyan a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok esetében - "Románia és Bulgária is szakaszosan lépjen be a zónába: először a légiforgalomban töröljék el a határellenőrzést, majd egy későbbi időpontban a vízi és a szárazföldi határokon".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×