eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

12 év munkatábortól menekültek meg Clinton pártfogoltjai

Érzelmektől túlcsorduló fogadtatásban részesítették Kaliforniában azt a két amerikai újságírónőt, akit Bill Clinton volt elnök vitt haza Észak-Koreából. A riportereket négy hónapja fogták el és ítélték kényszermunkára és a repülőről leszállva azt mondták: az utolsó pillanatig azt hitték, munkatáborba küldik őket.

Laura Linget és Euna Leet a repülőgép lépcsőjénél az "Isten hozott itthon!" felirat és családjaik várták. A két újságíró könnyek között ölelte át őket, köztük Lee négyéves lányát, majd azonnal sajtótájékoztatót tartottak. Bill Clinton volt elnök végig mellettük állt, bár nem beszélt.

Ling elcsukló hangon mesélte, hogy 30 órával szabadulásuk előtt még azt hitték, valóban kényszermunkára viszik őket az észak-koreai hatóságok ítélete nyomán. Eredetileg kiszabott büntetésük ugyanis 12 év munkatábor volt.

Váratlanul azonban elvitték őket és egy szobába lépve nem hittek a szemüknek, amikor Bill Clintont látták. "Ekkor már tudtuk, hogy véget ért a lidércnyomás, most pedig itthon vagyunk, szabadon" - mondta Ling, aki köszönetet mondott az exelnöknek, az amerikai külügyeseknek és Hillary Clinton külügyminiszternek.

Egyik nő sem beszélt arról, hogy hogyan bántak velük, de Ling testvére azt mondta: nővére legyengült a fogságban és hogy kavicsok voltak a rizsben, amit börtönkosztként kapott. Azt is elmondta, hogy a foglyokat külön tartották és a négy hónap alatt csak néhányszor látták egymást. Ez idő során azonban néhányszor beszélhettek velük telefonon a családtagok. Most azonban szusi lesz a menün, amire nővére nagyon kiéhezett - tette hozzá.

A két riportert, akit Kim Dzsong Il észak-koreai vezető részesített kegyelemben, Steve Bing milliárdos filmproducer magángépe vitte Kaliforniába. Bing Clinton barátja és a Demokrata párt egyik támogatója. A hazatérőket fogadók között ott volt Al Gore volt alelnök is, aki a két újságíró alkalmazója, mivel övé a Current TV nevű csatorna.

Közben Barack Obama elnök is elégedetten nyugtázta, hogy véget ért a két amerikai kálváriája. A Fehér Ház azonban nem volt hajlandó beszélni arról, hogy milyen politikai hozadéka lesz annak, hogy Észak-Korea elérte: egy volt amerikai elnök kilincseljen Phenjanban. Elemzők szerint a szomszédos Kína is nyomást gyakorolhatott a rezsimre, hogy puhítson a külvilággal szembeni ellenséges magatartásán.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×