eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az újabb hullám: élelmiszerellátási válság jöhet

Az élelmiszerárak világszerte jelentősen csökkentek tavalyi, rekordokat döntő szintjükről, ez azonban csak átmeneti jelenség, és már középtávon ismét áremelkedés várható, sőt ellátási válság is kialakulhat a mind szűkösebbé váló erőforrások miatt, áll az egyik vezető londoni stratégiai kutatóintézet friss előrejelzésében.

A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - átfogó jelentése szerint 2008 októberére, az ENSZ szakosított élelmezési és mezőgazdasági szervezete által használt index alapján 25 százalékkal csökkent az átlagos globális élelmiszer-árszint a júniusi csúcsról, és a 2007. augusztusi szintre állt vissza.

Mindazonáltal még ez a mérsékeltebb ár is heveny problémákat okoz az alacsony jövedelmű importőr országoknak: a korábbi áremelkedés 100 millióval növelte a kiugrás előtti 850 millióról az alultápláltságtól szenvedők számát - idéz a ház egy világbanki becslést.

Ráadásul az élelmiszerárak közép- és hosszú távon már ismét emelkedni fognak, több sarkalatos okból is. A Chatham House elemzése ezek között kiemelten említi az éghajlatváltozást, amely - a hőmérséklet emelkedése révén - az északabbra fekvő térségekben növelheti ugyan a terméshozamokat, a melegebb déli övezetekben viszont azonnali negatív hatást gyakorol a termésre.

Alapvető élelmiszerár-mozgató tényező a londoni kutatóműhely szerint az energiabiztonság is. A Chatham House szakértői azt jósolják, hogy a nyersolajárak csökkenése is átmeneti: a kitermelési beruházások elmaradása és a jelenlegi lelőhelyek hozamának gyorsuló csökkenése szerintük azt valószínűsíti, hogy az olajárszint ismét meredek emelkedésnek indul a jelenlegi világgazdasági válság múltával, magával húzva az élelmiszerárakat.

A vízhiány már most súlyos probléma: jelenleg félmilliárd ember él krónikus vízhiánytól sújtott térségekben, 2050-re azonban négymilliárd fölé növekszik a számuk, nemcsak a klímaváltozás miatt, hanem a folyókból, tavakból és a talajvíz-készletekből történő vízkivétel fenntarthatatlan üteme miatt is, áll a Chatham House elemzésében.

A ház kiemeli, hogy a mezőgazdaság használja fel a világon elfogyasztott édesvízmennyiség 70 százalékát.

Mindemellett az élelmiszerkereslet is növekedni fog: a Chatham House becslése szerint 2050-ben 9,2 milliárd embert kell majd ellátni. A vagyongyarapodás nyomán egyre többen térnek át a húsban és tejtermékekben gazdag "nyugati" étrendre, ami növeli a takarmánynövények iránti igényt is.

Az elemzés adatai szerint 2030-ig 50 százalékkal növekszik a globális élelmiszerkereslet, ezen belül a hús iránti igény 85 százalékkal emelkedik.

A Chatham House szerint ebben a helyzetben valós a kockázata egy jövőbeni élelmiszerellátási válságnak; a ház a jelenlegi hitelválság bevett angol szóhasználatának - credit crunch - analógiájára a "food crunch" kifejezést használja az elemzésben.

A londoni elemzők szerint ennek elkerülésére a XXI. században ismét egy ugyanolyan léptékű "zöld forradalomra" van szükség, amellyel a múlt században "elképesztő mértékben" sikerült emelni a hozamokat a világ mezőgazdaságában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×