eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Magyarországon nem lehet szennyezett kínai tejpor

Ázsiában tovább gyűrűzik a kínai csecsemőételekben talált melamin körüli botrány, már a szomszédos országokban is vannak betegek. Kínában 13 ezer gyermeket kezelnek kórházban, 54 ezerre teszik a betegek számát, és lemondott a helyi élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője. Magyarország továbbra sem érintett.

Kína kénytelen volt beismerni, hogy az ország legkínosabb élelmiszerbotrányává nőtte ki magát a melaminnal fertőzött tejes és tejporos bébiételek ügye, miután a hétvégén megduplázódott azon gyermekek száma, akik kórházba kerültek.

A veseproblémák miatt kórházban kezelt, kétéves vagy annál fiatalabb betegek száma már meghaladja a 13ezret, és a hongkongi hatóságok is jelentettek már megbetegedést, egy 3 éves kislányét, aki vesekövet kapott, és rendszeres fogyasztója az egyik bébiételnek, amelynek gyártó cégét összefüggésbe hozták a melamin elnevezésű vegyülettel.

Négy gyermek meg is halt Kínában az eredetileg műanyaggyártáshoz használt melamintól, amely magas nitrogéntartalmú, és a tej és tejporteszteken proteinnek álcázódik. A nemzetközi hírügynökségek tudni vélik, hogy kínai farmerek azért használták pont ezt a tej hígításához, mert nehéz kimutatni, és így ellensúlyozzák az emelkedő árakat.

Kínában úgy felerősödött a melaminos tejhez kapcsolódó félelem, hogy maga Ven Csia-pao miniszterelnök televíziós beszédben személyesen követelt több társadalmi felelősséget a tejtermékgyártóktól.

Bevonták a termékeket

A botrány azóta Kína szinte minden tejfeldolgozóját elérte. Az üzletek polcairól bevonták a tejtartalmú termékeket nemcsak az országban, hanem Hongkongban és Makaón is. A Starbucks 300 kínai kávézójában nem lehet tejjel inni már a kávét, és a két fő helyi áruházlánc bejelentette: a Nestlé tej- vagy tejportartalmú termékeit is kivonják a forgalomból, mert a svájci cégről is olyan sajtóhír jelent meg, hogy ezek is melamint tartalmaznak.

Az InfoRádió megkeresésére a Nestlé Magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a kínai vád alaptalan, termékeik biztonságosak. Magyarországra pedig teljességgel kizárható, hogy Kínában előállított Nestlé termék kerüljön.

Japán és Szingapúr azóta kivonta a forgalomból minden kínai eredetű tejtermékét, Malajzia és Brunei is bejelentette a tilalmat.

A nemzetközi sajtó egyúttal megjegyzi, hogy az élelmiszerbotrányok a kínai élet jellemzőivé váltak az elmúlt időszakban azután, hogy Észak- és Dél-Amerikába exportált gyógyszerekről, játékokról, állateledelekről derült k, hogy veszélyesek, és használatuk vagy fogyasztásuk áldozatokat szedett mind az emberek, mind házi kedvenceik körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×