eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egyre több a megélhetési aranyásó

Az egyre dráguló élelmiszer- és energiaárak miatt Kaliforniában ismét kibontakozóban az aranyláz, vagy inkább aranyéhség. Egyre többen próbálkoznak aranyat találni az amerikai állam folyó és patakmedreiben. Ebben az arany megugrott ára is motiválja őket.

A Lodi-News Sentinel című kaliforniai helyi lap egy olyan férfi esetéről számol be, aki kezében két zacskóval állított be egy becsüshöz, azzal, hogy vesz-e aranyat.

Mint kiderült, az illető három hetes szabadságot vett ki és ezt azzal töltötte, hogy az egyik helyi folyó medrében próbált aranyat találni, ezért naphosszat rostálta az iszapot és a kavicsokat.

A szakértő azonban kiábrándította: ha aranyat hozott volna, akkor meg sem tudta volna emelni a két zacskót.

A munkahelyén már-már a felmondást fontolgató férfi története szélsőséges példa arra, hogy egyre többen próbálják aranymosással kiegészíteni a növekvő élelmiszer és energiaárak miatt értékét vesztett jövedelmüket - a világ egyik leggazdagabb országában is.

Sok iszapot kell átszűrni pár szemért

Ami mozgatja őket, az az arany világpiaci ára, amely immár unciánként 1000 dollár, és az a hit, hogy az 1849-es aranyláz szerencselovagjai maguk mögött hagyták a készletek 90 százalékát.

A modernkori aranyásók, - vagy inkább mosók - büszkén mutogatják a kavicsnyi méretu aranyrögöket, amiket találtak például az Amercian Riverben.

A valóság azonban az, hogy gyakran napi 30-50 kosárnyi iszapot és kavicsot kell kirostálni ahhoz, hogy esetlen 30-50 dollár értékű, szezámmag méretű aranymorzsát találjanak.

A másik probléma, hogy a kaliforniai aranyrög általában csak 85 százalékban arany, a többi része réz, és ezüst, amit az amúgy is díjat levonó átvevők nem fizetnek meg.

Azaz, egy unciáért általában 600 dollárra számíthatnak a szerencsés aranyásók. Az aranymosóknak arra is oda kell figyelniük, hogy egyes szabadon megközelíthető folyószakaszoknak is léteznek "tulajdonosaik", akik koncessziós jogot kaptak a kitermelésre.

Először a Földhivatalnál kell kérdezősködniük, hogy hol szabad az aranymosás. Mindez nem zavarta a BBC-nek nyilatkozó John Guerneyt, aki valóban feladta az állását, hogy aranyat keressen és aki azt mondja, hogy valamennyire megél ebből.

Az interjút készítő brit tudósítónak szerencséje volt, mert 30 dollár értékű aranyszemet talált fél óra alatt. Mint a helyi lap megjegyzi: vannak, akik teljes munkaidős állásnak tekintik az aranymosást és megemlített egy négyfős vállalkozást, amelynek gépeket is alkalmazó tagjai fejenként évi 60 ezer dollárt keresnek. De ez persze a kivétel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×