Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az átlagnál nagyobb a szavazási kedv Hargita és Kovászna megyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az országos átlagnál nagyobb arányban vettek részt vasárnap helyi idő szerint 13 óráig a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében a romániai európai parlamenti választásokon - derült ki az országos választási iroda (BEC) délutáni közléséből.

Meglehetősen alacsony részvételi arányt vetítenek elő a romániai európai parlamenti választásokon a déli órákban mért adatok. Az országos választási bizottság bejelentése szerint a szavazás első hat órájában a választóknak csak 11,67 százaléka adta le a szavazatát.

Egy exit poll felmérést is végző közvélemény-kutató cég becslése szerint valószínűsíthető, hogy a részvétel az urnazáráskor is húsz százalék alatt marad.

Ez magyar szempontból akár jó hírnek is tekinthető, hiszen a közösségnek akkor sikerülhet képviselőt, vagy képviselőket küldeni a brüsszeli parlamentbe, ha a magyarok az országos átlagnál nagyobb arányban vesznek részt a választáson.

Aktívak a magyar szavazók


A koradélutáni részvételi adatok e tekintetben bizakodásra adhatnak okot, hiszen éppen a két magyar többségű megyében mérték a legnagyobb szavazási kedvet.

Hargita megyében ötven százalékkal többen mentek el szavazni, mint az országos átlag, Kovászna megyében pedig 32 százalékkal volt az országosnál magasabb a szavazási hajlandóság.

Megosztottak a magyarok

Az erdélyi magyarokat egyébként 1989 óta most először hívták választani az urnákhoz. Míg korábban csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázott a szavazataikra, ezúttal az RMDSZ ellenzéke is jelöltet állított: Tőkés László püspököt függetlenként indították el a választási versenyben.

Míg Tőkés a szavazatok 2,83 százalékával is mandátumot nyerhet, az RMDSZ-nek öt százalékot kell megszereznie ahhoz, hogy jelöltlistája átlépje a küszöböt.

Ha ez sikerül a szövetségnek, a jelöltlistája élén szereplő Frunda György és Sógor Csaba szenátor is mandátumot szerez.

Hanganyag: Gazda Árpád