eur:
388.84
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Véget ért a francia tömegközlekedési sztrájk

Franciaországban gyakorlatilag véget ért a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A tíz napja kezdődött sztrájkot azért függesztették fel, mert megkezdődtek a tárgyalások az érintettek és a kormány között.

Az állami vállalatok kedvezményes nyugdíjrendszerének eltörlése elleni, tíz nappal ezelőtt kezdődött tiltakozást azután függesztették fel, hogy megkezdődtek a tárgyalások a szakszervezetek, az ágazati vezetők és a kormány képviselői között.

Az általános munkafelvétel mellett pénteken már mindössze a tiltakozók két százaléka folytatta a sztrájkot, de mind a 700 belföldi TGV-szuperexpress elindul, emellett a regionális vonatok fele, a párizsi metrók és buszok 80 százaléka közlekedik.

A francia kormány az 1995-ben elindított, de akkor a három hétig tartó sztrájk miatt visszavont reformot akarja 2012-ig végrehajtani.

Ennek részeként a speciális nyugdíjrendszerhez tartozó félmillió munkavállaló átlagosan 37 és fél éves járulékfizetését a magánszektorban dolgozó 18 millió francia negyven éves munkaviszonyához igazítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×