eur:
388.95
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Elnökválasztás és népszavazás egy napon Grúziában

Mihail Szaakasvili grúz elnök bejelentette: előrehozott választásokat tartanak az országban. Az elnök egy nappal korábban puccskísérletre hivatkozva rendkívüli állapotot hirdetett. Az intézkedés után csütörtökön látszólag nyugalom volt Grúziában.

Január 5-ére hozatta előre Mihail Szaakasvili grúz elnök a 2008 őszén esedékes elnökválasztást. Döntése értelmében a parlamenti választások időpontjáról szintén aznap, egy népszavazás dönt majd. Mindezt az államfő az állami televízióban jelentette be.

Szerdán puccskísérletre hivatkozva rendkívüli állapotot hirdetett Grúziában Mihail Szaakasvili. Ennek értelmében 15 napra betiltották a tüntetéseket és csak az állami televízió sugározhat adást.

Összecsapás a tüntetőkkel

Az ellenzéki tüntetések még múlt hét pénteken kezdődtek Tbilisziben, a köztársaság fővárosában. A megmozdulások résztvevői Mihail Szaakasvili elnök távozását és előrehozott választásokat követeltek. Előzőleg ugyanis az államfő az alkotmányban rögzített tavaszi időpontról őszre halasztotta a parlamenti választásokat. A rendőrség többször is összecsapott az ellenzéki tüntetőkkel a város utcáin, több százan sérültek meg mind a tüntetők, mind a rendőrök oldalán.

Gereben Ágnes külpolitikai elemző szerint Szaakasvili elnöknek igaza van abban, hogy a grúz helyzet jelenleg nem alkalmas a választások megtartására. "Grúzia olyan politikai botrányok közepette van, mint például a Zurab Zvania volt miniszterelnök halála, amelyért az ellenzék Szaakasvilit vádolja. A hivatalos verzió szerint egy rosszul bekötött vaskályhától szenvedett mérgezésben halt meg a miniszterelnök. Az ellenzék most kezdte el támadni Szaakasvilit, hogy az egész úgy hazugság, ahogy van. A miniszterelnököt már holtan vitték a barátja lakásába, és Szaakasvili ölette meg" - vélekedett a szakértő.

Az elnök Moszkvát vádolja

A távirati iroda tudósítása szerint az államfő szerdán a nemzethez intézett beszédében Moszkvát és az orosz titkosszolgálatokat vádolta a tüntetések szervezésével, állítva, hogy erre bizonyítékai vannak, amelyeket közzé fog tenni. Közölte azt is, hogy a grúz hatóságok több orosz diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

A moszkvai külügyminisztérium mindezt felelőtlen provokációnak minősítette, majd Oroszországban is nemkívánatos személynek nyilvánítottak három grúz diplomatát. Mindeközben Tbilisziben kommandósok foglalták el a független Imedi televíziót és leállt a Kavkaszija tévéállomás adása is. A híradások szerint ezek után már nyugalom volt csütörtökön Grúziában.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×