eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy meglepő javaslattal kezdődött

Május 9-én ünneplik az örge kontinensen az úgynevezett Európa Napot. Ettől a dátumtól számítják ugyanis annak a folyamatnak az indulását, amelynek végén megalakult az Európai Unió. Május 9. 1985 óta hivatalos ünnep a közösségben.

1950. május 9-én, öt évvel a II. világháború európai befejezése után hangzott el Párizsban a Schuman-deklaráció, amely elvezetett az Európai Unió megalakulásáig.

Robert Schuman akkori francia külügyminiszter 57 évvel ezelőtt azzal a javaslattal állt elő, hogy Franciaország és Németország közös acél- és szénpiacot hozzon létre. Egyúttal nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy más európai országok is csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A javaslat meglepő volt, hiszen alig pár évvel azelőtt a két ország háborúban állt egymással, és a korábbi évszázadokban is inkább ellenfelek mintsem szövetségesek voltak a németek és franciák.

Nem mindegy, hogy hol született

A Schuman-deklaráció célja az volt, hogy a közös termelés, érdekek lehetetlenné tegyék a jövőben az ellenségeskedést. Hogy az ötlet megvalósult, abban annak is szerepe lehetett, hogy Robert Schuman elzászi születésű volt. Ez a vidék a történelem folyamán többször is gazdát cserélt a németek és franciák között.

Robert Schuman, aki 1886-ban született, 1919-től Franciaország német megszállásáig a Nemzetgyűlés tagja volt. 1940-ben a Gestapo letartóztatta, majd 1942-ben sikerült megszöknie, és az ellenállásban tevékenykedett.

A Schuman-deklarációt Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxembourg, Németország és Olaszország fogadta el. 1951 április 18-án Párizsban a hatok aláírták az Európai Szén- és Acélközösséget megalapító szerződést.Az Európai Gazdasági Közösség születése

Ez volt az első eset, hogy szuverén államok a korábbi nemzeti hatáskörbe tartozó politikáról lemondtak, és azt egy nemzetek feletti intézmény hatáskörébe utalta. És ez volt az első lépés az Európai Unió megalakulása felé vezető úton.

1955-ben további integrációról döntöttek a hatok: az atomenergia és a közös piac szabályozását tűzték ki célul. 1957-ben Rómában megszületett az Európai Atomenergia Közösség és az Európai Gazdasági Közösség alapító okirata, amelyet az 1967-ben hatályba lépett Egyesülési szerződés összevont a szén és acélközösséggel.

Egy évvel később a tagok egymás között eltörölték a késztermékek vámját, kialakul a közös mezőgazdasági és kereskedelmi politika. A hat alapítóhoz 1972-ben csatlakozhatott Dánia, Nagy-Britannia és Írország. A 70-es években, az olajválság miatt létrehozzák a tagállamok az Európai Monetáris Rendszert.

Magyarország 2004-ben csatlakozott

1981-ben három déli állam: Olaszország, Portugália és Görögország lett a közösség tagja. 1992-ben a Maastrichti szerződés létrehozta az Európai Uniót, amelyhez 1995-ben csatlakozott Finnország, Ausztria és Svédország.

Az Európai Unióhoz 2004-ben 10 új állam, köztük Magyarország csatlakozott. Legutóbb idén január elsején bővült a közösség: Románia és Bulgária csatlakozásával immár 27 tagja van az Európai Uniónak.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×