eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nobel-békedíjra jelölték a U2 énekesét

Közel kétszáz jelöltje van az idei Nobel-békedíjnak - jelentette be Oslóban az elismerésről döntő bizottság. A jelöltek között szerepel a U2 énekese, Bono és Sir Bob Geldof, a Live8 koncert megszervezéséért. Nevezték Martti Ahtisaari volt finn elnököt és Colin Powell-t, amerikai diplomácia korábbi irányítóját.

Csaknem rekordszámú, 191 jelölt van az idei Nobel-békedíjra. A végső döntést meghozó ötfős bizottság hagyományosan nem hozza nyilvánosságra a jelöltek nevét, és az esélyekre sem tehetnek utalásokat. Az idén is csak annyit közöltek, hogy összesen 168 személyt, illetve 23 szervezetet vettek fel a listára, ami alig marad el a tavalyi 199-es rekordtól.

Bár a jelöltek nevét hagyományosan nem hozzák nyilvánosságra, az idén is (szintén hagyományosan...) kiszivárgott néhány név.

Vezető diplomaták a jelöltek között

Így a díj várományosai között található Martti Ahtisaari volt finn elnök és Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő az indonéziai Aceh tartománybeli szakadárokkal való békemegállapodás tető alá hozásáért.

Békedíjra jelölték Colin Powell volt amerikai külügyminisztert is, a szudáni polgárháború befejezésére tett erőfeszítéseiért.

Felkerült a listára John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, valamint Kenneth R. Timmerman, az iráni nukleáris program kivizsgálása miatt.

Bob Geldof és Bono

Ismét a jelöltek közé került Sir Bob Geldof és Bono , a U2 frontembere, mert együtt szervezték meg tavaly júliusban, a legfejlettebb ipari országok és Oroszország (G8) skóciai csúcstalálkozójára időzítve a Live8 koncerteket összesen 10 helyszínen Londontól Johannesburgig, hogy felhívják a figyelmet a világ számos országát sújtó szegénységre és éhínségre.

Bono kezdeményezte a szegénység elleni kampányt is, amelynek nyomán a "nyolcak" ígéretet tettek a világ 20 legszegényebb országa államadósságának elengedésére.

Tavaly a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és vezetője, Mohamed el-Baradei kapta meg a Nobel-békedíjat.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×