eur:
389.19
usd:
357.54
bux:
73262.63
2024. július 22. hétfő Magdolna

A Közel-Keletre látogat a német kancellár

A német kancellár az első nyugati politikus a múlt heti választás óta, aki Ramallahba megy. Angela Merkel vasárnap indult kétnapos közel-keleti útjára.

A novemberben hivatalba lépett kancellár izraeli bemutatkozó látogatásáról még tavaly megállapodtak a felek, és úgy döntöttek, hogy Ariel Saron kormányfő súlyos betegsége miatt sem halasztják későbbre.

Jeruzsálemben Ehud Olmert ügyvivő miniszterelnökkel tárgyal, majd találkozik a Likud vezetőjével, Benjámin Netanjahuval is.

A történelmi múltból kifolyólag Németországot különleges kapcsolat fűzi Izraelhez, ezért szinte természetes, hogy bárki álljon is a berlini kormány élén, feltétlen támogatásáról biztosítja a zsidó állam vezetőit.

Merkel tájékozódni akar a választások utáni lehetőségekről is, de jóval nehezebb tárgyalás áll előtte Rámalláhban, ahol a palesztin autonóm terület élén álló Mahmúd Abásszal tárgyal.

A német kancellár viszont a Hamásszal mindaddig nem akar tárgyalni, amíg a szervezet nem határolja el magát az erőszaktól, és nem ígéri meg, hogy hivatalosan is elismeri a zsidó államot.

Indulása előtt viszont Merkel azt mondta: a rámalláh-i találkozót nem mondja le, mert tiszteletben tartja a választás kimenetelét, és bízik abban, hogy a hivatalba lépő vezetők politikai felelősség tudatára ébrednek, és kizárólag a békésmegoldásokra törekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tépni kezdték az európai részvényeket

Tépni kezdték az európai részvényeket

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×