eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma

Szaddám: "vertek az amerikaiak"

Szaddám Huszein volt iraki elnök az ellene folyó perben kijelentette: fogva tartása alatt verték és kínozták őt az amerikaiak. Az amerikai vezetés cáfolta a volt iraki államfő állításait. A tárgyalás kéthetes szünet után folytatódott.

"Ütöttek minden testrészemen, és a nyomok még most is látszanak" - jelentette ki a volt iraki elnök.

A Szaddám Huszein és hét vádlott-társa ellen folyó perben azért halasztották el a tárgyalást, mert a volt államfő megtagadta a részvételt, fogva tartásának rossz körülményeire és a bíróság "igazságtalanságára" hivatkozva. A vád öt tanú meghallgatását tervezi.

A washingtoni Fehér Ház képtelennek nevezte és határozottan visszautasította Szaddám Huszein állítását. "Ez az egyik legképtelenebb dolog, ami az utóbbi időben elhagyta Szaddám Huszein száját" - mondta Scott McClellan fehér házi szóvivő, aki hozzátette: "pont az ellenkező bánásmódban részesül, mint ahogyan az általa irányított rendszer bánt az emberekkel, akiket bebörtönzött és megkínzott pusztán azért, mert elmondták a véleményüket".

A jelenlegi per tárgya a síiták lakta Dudzsail faluban elkövetett 1982-es vérengzés, amelyet megtorlásul hajtott végre a biztonsági szolgálat egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérlet miatt.

A tömeggyilkosságnak több mint 140 áldozata volt. A volt diktátort és hét társát emberiesség elleni bűnökkel vádolják, és akár halálra is ítélhetik őket.

Közben az iráni külügyminiszter arra kérte a Szaddám Huszein felett ítélkező bíróságot, hogy vizsgálja ki azokat a vádakat is, amelyek szerint Irak vegyi fegyvereket vetett be az Irán elleni háborúban 1980 és 1988 között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×