eur:
389.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
(B-j) Radoslaw Sikorski lengyel és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter sajtóértekezletet tart a visegrádi országok (V4) prágai találkozóján 2024. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Magyarország meglepő területen szerepelt jól a visegrádi országok rangsorában

Az Eurostat új gazdasági elemzése már az egyes ágazatokban működő cégek és az általuk foglalkoztatottak számán kívül a létrehozott új értéket is közli.

Április 12-én jelent meg az Eurostat új gazdaságszerkezeti elemzése, az adatok szerint meglepően jó pozíciót értünk el, a harmadikak vagyunk 2021-ben a művészetek, szórakoztatás és a rekreációs területen a foglalkoztatás arányos hozzáadott érték előállításban. Málta és Szlovákia van csupán előttünk - írja a Növekedés.hu.

Ezek a tevékenységek nálunk 2021-ben 2,3 százalékkal járultak hozzá az üzleti szektor által előállított összes hozzáadott értékhez. Ez jóval magasabb, mint a 0,9-es EU-s átlag.

Mint írják,

a 37,6 milliós lakosságú Lengyelországban alig dolgoznak többen ebben az alágazatban, mint a 9,1 milliós Ausztriában.

Lengyelország lakossága több, mint a négyszerese Ausztriának, azonban ebben az ágazatban 2022-ben mindössze 8 százalékkal dolgoztak többen.

Az összes hozzáadott értékteremtésben a vizsgált országok között Magyarország vezet, de foglalkoztatás arányosan a szlovák érték kiugróan magas, az EU-s érték (4,2 millió euró 100 foglalkoztatottra vetítve) közel háromszorosa. Magyarországon ez az érték 4,39 millió euró 100 foglalkoztatottra vetítve, ami valamivel jobb, mint az EU-s átlag.

A lap azt írja, ahhoz, hogy megértsük, mi áll mindennek a hátterében, több részletet is meg kell vizsgálni. Mint írják, a "művészetek, szórakozás és rekreációs" alágazat, amit kreatív alágazatként is szoktak emlegetni, a következőket foglalja magában:

  • előadóművészetek,
  • művészeti munkák és művészeti létesítmények működése,
  • könyvtárak, múzeumok,
  • történelmi helyek, turisztikai attrakciók,
  • botanikus kertek, állatkertek, természetvédelmi területek,
  • szerencsejáték és fogadás,
  • sport és sportlétesítmények működése, fitnesz,
  • vidámparkok.

Valószínűleg ezeken a területeken jelentős eltérések lehetnek a létrehozott új értékben (hozzáadott értékben), ami a megtermelt profitot és a kifizetett béreket foglalja alapvetően magában.

Az előadóművészet alacsony értékéhez képest kiugróan magas a szerencsejáték és fogadás terület adata.

Ausztria és Csehország esetén a különbségek kisebbek. Azaz, mint írják, Magyarországon és Szlovákiában a művészetek, szórakoztatás és rekreáció területek húzóágazata a szerencsejáték és fogadás terület, itt keletkezik a legnagyobb profit.

Hozzáteszik, érdemes felfigyelni rá ezen adatok kapcsán, hogy az előadóművészetek területén Csehországban és Ausztriában, a sport területén pedig Ausztriában és Lengyelországban keletkezik a legnagyobb foglalkoztatás arányos új érték.

A teljes Európai Uniós összképhez persze további részleteket is meg kellene vizsgálni, azonban az már a jelenlegi adatokból is nyilvánvaló, hogy az országok egyes nagyobb területeken elért pozícióinak objektív megítéléséhez a részletek mélyebb elemzése is szükséges - írják. Az általános ország-helyezést egyes területek kiugró adatai erősen befolyásolják, míg lehetséges, hogy társadalmi szempontból ezek nem a legfontosabb területek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×