eur:
385.2
usd:
354.43
bux:
68241.14
2024. május 21. kedd Konstantin
(B-j) Radoslaw Sikorski lengyel és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter sajtóértekezletet tart a visegrádi országok (V4) prágai találkozóján 2024. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Magyarország meglepő területen szerepelt jól a visegrádi országok rangsorában

Az Eurostat új gazdasági elemzése már az egyes ágazatokban működő cégek és az általuk foglalkoztatottak számán kívül a létrehozott új értéket is közli.

Április 12-én jelent meg az Eurostat új gazdaságszerkezeti elemzése, az adatok szerint meglepően jó pozíciót értünk el, a harmadikak vagyunk 2021-ben a művészetek, szórakoztatás és a rekreációs területen a foglalkoztatás arányos hozzáadott érték előállításban. Málta és Szlovákia van csupán előttünk - írja a Növekedés.hu.

Ezek a tevékenységek nálunk 2021-ben 2,3 százalékkal járultak hozzá az üzleti szektor által előállított összes hozzáadott értékhez. Ez jóval magasabb, mint a 0,9-es EU-s átlag.

Mint írják,

a 37,6 milliós lakosságú Lengyelországban alig dolgoznak többen ebben az alágazatban, mint a 9,1 milliós Ausztriában.

Lengyelország lakossága több, mint a négyszerese Ausztriának, azonban ebben az ágazatban 2022-ben mindössze 8 százalékkal dolgoztak többen.

Az összes hozzáadott értékteremtésben a vizsgált országok között Magyarország vezet, de foglalkoztatás arányosan a szlovák érték kiugróan magas, az EU-s érték (4,2 millió euró 100 foglalkoztatottra vetítve) közel háromszorosa. Magyarországon ez az érték 4,39 millió euró 100 foglalkoztatottra vetítve, ami valamivel jobb, mint az EU-s átlag.

A lap azt írja, ahhoz, hogy megértsük, mi áll mindennek a hátterében, több részletet is meg kell vizsgálni. Mint írják, a "művészetek, szórakozás és rekreációs" alágazat, amit kreatív alágazatként is szoktak emlegetni, a következőket foglalja magában:

  • előadóművészetek,
  • művészeti munkák és művészeti létesítmények működése,
  • könyvtárak, múzeumok,
  • történelmi helyek, turisztikai attrakciók,
  • botanikus kertek, állatkertek, természetvédelmi területek,
  • szerencsejáték és fogadás,
  • sport és sportlétesítmények működése, fitnesz,
  • vidámparkok.

Valószínűleg ezeken a területeken jelentős eltérések lehetnek a létrehozott új értékben (hozzáadott értékben), ami a megtermelt profitot és a kifizetett béreket foglalja alapvetően magában.

Az előadóművészet alacsony értékéhez képest kiugróan magas a szerencsejáték és fogadás terület adata.

Ausztria és Csehország esetén a különbségek kisebbek. Azaz, mint írják, Magyarországon és Szlovákiában a művészetek, szórakoztatás és rekreáció területek húzóágazata a szerencsejáték és fogadás terület, itt keletkezik a legnagyobb profit.

Hozzáteszik, érdemes felfigyelni rá ezen adatok kapcsán, hogy az előadóművészetek területén Csehországban és Ausztriában, a sport területén pedig Ausztriában és Lengyelországban keletkezik a legnagyobb foglalkoztatás arányos új érték.

A teljes Európai Uniós összképhez persze további részleteket is meg kellene vizsgálni, azonban az már a jelenlegi adatokból is nyilvánvaló, hogy az országok egyes nagyobb területeken elért pozícióinak objektív megítéléséhez a részletek mélyebb elemzése is szükséges - írják. Az általános ország-helyezést egyes területek kiugró adatai erősen befolyásolják, míg lehetséges, hogy társadalmi szempontból ezek nem a legfontosabb területek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden tokiói élő Facebook-bejelentkezésében. A bejelentés azután érkezett, hogy Hszi-Csin Ping kínai elnök minapi budapesti látogatásán széleskörű, a nukleáris energiatermelés teljes vertikumára vonatkozó megállapodást kötött a két kormány egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
×
×
×
×