eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pumping gas at gas pump. Closeup of man pumping gasoline fuel in car at gas station. Mans hand refueling car at gas station
Nyitókép: stefanamer/Getty Images

Benzináremelés, egy hét múlva sokan járhatnak át tankolni a környező országokba

A januárra tervezett áremelés után felélénkülhet az üzemanyag-turizmus, azonban nem minden szomszédos országot lesz érdemes emiatt felkeresni.

Szinte minden környező országba megérheti átmenni tankolni január 15-e után, de már most is sokan átjárnak, mivel 3-4 ezer forintot lehet spórolni egy tank üzemanyagon - írja a VG. A lap emlékeztet: két lépésben érvényesíti az üzemanyagok árában a jövedéki adó emelését a Mol, a január 1-i 20 forintos módosítást 15-én 21 forintos árváltozás követi. Mint írják, ezt követően régiós összevetésben a hazai benzin- és gázolajárak már a legmagasabbak közé tartoznak majd. A kérdés, hogy mekkora lesz az árkülönbözet a szomszédos országokban jellemző árakhoz képest, és megéri-e a határ túloldalára átmenni tankolni.

A lap azt írja, a Holtankoljak összesítése szerint a legalacsonyabb benzinár január 8-án Magyarországon 522 forint literenként, a gázolaj pedig 544 forint, az átlagárak 561 és 589 forint - a hónap közepén ezek a kiskereskedelmi árak emelkednek literenként további 21 forinttal.

Horvátország

A lap szerint Horvátország egy ideje már nemcsak a nyaralni vágyó magyarok körében népszerű úti cél, hanem a bevásárló turisták körében is, ugyanis délnyugati szomszédunknál a kormány még tavaly tavasszal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, és maximálta a kereskedők haszonkulcsát.

Ezzel lényegében hatósági árassá tették az üzemanyagokat.

Az árstop ellenére a világpiaci árak mozgása miatt a benzinért és a gázolajért kéthetente változó összeget kell fizetni, de az eltérés általában minimális. Jelenleg egy liter standard üzemanyag mindkét fajtából 1,4 euróba kerül, ami aktuális árfolyamon 532 forint. A rendelet nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra. Az árplafon miatt a határ közelében élő magyarok már egy ideje rendszeres vendégek a horvát kutakon, egy átlagos tankolással ugyanis több ezer forintot meg lehet spórolni - írják.

Szlovénia

Horvátországgal nagyjából egyidőben Szlovénia kormánya is beavatkozott az üzemanyagárakba, ráadásul szinte ugyanazt a modellt alkalmazták, mint Zágráb. A jövedéki adók és a haszonrések szabályozásának köszönhetően most Szlovéniában a benzin 1,43 euróba, vagyis literenként 540 forintba, a dízel pedig 1,46 euróba, azaz 550 forintba kerül a hagyományos kutakon. Emiatt a magyar rendszámos autók a szlovén kutakon is egyre gyakoribbak.

Arra azonban nem árt figyelni, hogy a szlovén hatósági árak nem vonatkoznak az autópályák menti töltőállomásokra,

ott ugyanis továbbra is piaci áron értékesítik az üzemanyagot.

Szlovákia

Szlovákiában az üzemanyagárak érdemben nem változtak az utóbbi hetekben, 2024-ben sem történt változás az árak alakulásában, minden a piaci mozgások függvénye - írják. Északi szomszédunknál jelenleg egy liter 95-ös benzin 1,56 euró (590 forint), egy liter gázolaj pedig 1,54 euró (583 forint).

Elemzők szerint a közeljövőben nem várható drágulás, sőt, akár néhány centtel olcsóbb is lehet az üzemanyag. Stanislav Pánis, a J&T Bank elemzője szerint karácsony környékén az utóbbi három hónap legalacsonyabb árszintje volt jellemző. Dominik Hapl, az Across Private Investments szakértője pedig úgy látja, rövid időn belül mind a gázolaj, mind a 95-ös benzin literenkénti ára 1,50 euró környékére süllyedhet. A lap szerint ha ez valóban megtörténik, akkor a gázolaj és a benzin árszintje is annyira vonzóvá válik Szlovákiában, hogy a határ magyar oldalán élők is átjárhatnak tankolni.

Szerbia

Szerbiában a kormány szabja meg az üzemanyagárakat, melyeket minden pénteken hoznak nyilvánosságra. Jelenleg a 95-ös benzin 175 dinár, míg a gázolaj ára 194 dinár literenként. Ezek 565 forintos, illetve 627 forintos árat jelentenek. A változás heti szinten általában 1–5 dinár között alakul. A gázolaj ára időnként valamivel meghaladja a 200 dinárt, a benzin ára általában 170 és 175 dinár között alakul.

A lap felhívja viszont a figyelmet, hogy Szerbia kevesebb mint száz napra elegendő gázolaj- és valamivel több mint száz napra elegendő benzintartalékkal rendelkezik, ami nem éri el sem az EU által megszabott, sem az árutartalékokról szóló szerbiai törvényben meghatározott kötelező mennyiséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×