eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home
Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Hogyan betonozódott be a munkaerőpiac a recesszió közepette? Az elemző elmagyarázza

Amerikában és Európa számos országában is töprengenek az okokon, Horváth Andrásnak, az MBH Bank vezető elemzőjének azonban van egy elgondolása, amelynek köze van a Covid-világjárvány leckéjéhez.

Októberben 4 millió 757 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma - a hazai elsődleges munkaerőpiacon 26 ezer új munkahely jött létre, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma 12 ezerrel nőtt -, illetve a munkanélküliség is alacsony szinten van, vagyis feszes a munkaerőpiac, nem nagyon van változás a számokban.

Azt azonban megkérdeztük Horváth Andrástól, az MBH Bank vezető elemzőjétől, hogy mégis hogyan lehetséges ez, miközben Magyarországon az első félévben recesszió volt, ez pedig akár meg is rendíthette volna a piacot.

"Éles viták folynak erről Amerika és Európa gazdaságainak esetében is, csakúgy, mint itthon. Ráadásul itthon nem is csak stabil a munkaerőpiac, mert ha a foglalkoztatottak számából indulunk ki, még növekedés is van, 0,1 százalék a legutolsó időszakban. Még a megemelkedett kamatszintek sem segítenek, kifejezetten a gazdaság és a munkaerőpiac hűtését célozzák most már tényleg hosszú ideje. Úgyhogy ez meglepetés a szakértők, az elemzők és a jegybankok számára is. Vélhetően a fő ok az lehet, hogy

a vállalkozások vezetői arra számítanak: ez egy rövid, alacsony intenzitással lezajló recesszió lesz,

és a következő negyedévekben már újra nőhet a gazdaság, és újra szükség lesz munkaerőre ahhoz, hogy a keresletet ki tudják majd elégíteni."

Emlékeztetett, nem volt olyan régen a világjárvány, amikor is a vállalkozások fejvesztve építették le tízezerszám a munkaerő-állományt, de a helyreálló keresletre nem tudtak megfelelő módon reagálni, a cégek tehát megtanulhatták a leckét.

"Igyekszik a legtöbb vállalkozás, ahol csak lehet, megtartani a munkavállalóját, amennyire tudja és a likviditása engedi, még úgy is, hogy esetleg kisebb kereslettel is kell számolni. Ez is azt mutatja, hogy a vállalkozások rövid, enyhe recesszióra számítanak, mint ahogy az adatokból is látszik, hogy a magyar gazdaság a harmadik negyedévben ki is lépett ebből" - részletezte Horváth András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×