eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Rekordra erősödött a forint, de van-e tovább? Itt a válasz

Hetek óta a 370-es szinttel birkózik a magyar fizetőeszköz az euróval szemben - át is törheti? Meddig maradhat ilyen erős a forint?

Ismét áttörte a 370-es szintet a forint árfolyama az euróval szemben, ahogy az már múlt héten is megtörtént. A reggeli órákban nekirugaszkodva 369-ig erősödött, ami már 0,4 százalékkal alacsonyabb a péntek esti szintnél és egyben új idei csúcsot jelent a magyar deviza szempontjából.

A 370-es lélektani szinttel hetek óta birkózik a forint, de továbbra sem lehet azt mondani, hogy mostantól tartósan ez alatti árfolyamszinteket fogunk látni - mondta az InfoRádióban Beke Károly. Az elmúlt hetekben már eléggé megakadt itt a forinterősödés, a továbblépéshez újabb pozitív hírre lenne szükség a Portfolio elemzője szerint.

A befektetők továbbra is elsősorban az uniós forrásokkal kapcsolatos hírekre figyelnek és azt tartják az egyik legnagyobb kockázatnak, hogy idén nem érkeznek meg ezek a pénzek, ami a költségvetés helyzetét is nehezítené. A másik, ami megviselheti a forintot, az a világpiaci energiaárak alakulása.

"Most viszonylagos kegyelmi állapotban vagyunk a 40 euró alatti földgázárral, de ez nem biztos, hogy örökre így marad. Vannak arra utaló jelek, hogy az év második felében a fűtési szezonnal együtt visszatérnek a magasabb árak - ha nem is olyan szinten, mint tavaly, tehát nem 200-300 eurósak, de a mostaniaknál magasabbak. Jelenleg egyébként a határidős jegyzések az év végére 50 euró fölötti gázárakat vetítenek előre, az is jelentene egy nagyjából 50 százalékos áremelkedést a jelenlegi szinthez képest."

A jelenleg ismert adatok alapján nehéz elképzelni Beke Károly szerint további forinterősödést az euróval szemben. A következő "hatás" a kedden érkező GDP-adat lesz, és ha a vártnál erősebb adat érkezik, az lehet pozitív hatással a forintra. Az elemző azonban úgy látja, hogy a 360-370-es szintet a forint már nem fogja elhagyni, és nem tér vissza egyhamar a háború előtt látott, 350 körüli árfolyam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×