eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Férfi nézi a naplementét lakásának az erkélyéről Bukarestben 2020. április 6-án, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Egy kütyü, amely legalizálhatja az erkélynapelemet Magyarországon

Magyarországon jelenleg tilos olyan napelemeket üzemeltetni, amelyek 800 wattnál kevesebb áramot termelnek, de közvetlenül bedughatók a hálózatba. Az erkélynapelemekről van szó, amelyek Németországban csak bejelentés-kötelesek. Egy magyar cég forradalmian új terméket ígér.

A g7.hu számol be arról a szerkezetről, amely "legalizálni" tudná az erkélynapelemeket. A kütyü lényege, amelyet smag plugnak hívnak, hogy a lakáson belüli áramot fogyasztó berendezés és a nálunk tiltott erkélynapelem közé kerül.

Azaz mondjuk a mosógépet ehhez csatlakoztatjuk, ahogy a napelemet is. Ha a szerkezet azt érzékeli, hogy bekapcsol a mosógép, azaz áramra van szüksége és éppen a nap is süt, akkor összekapcsolja őket, magyarán a gép nem a hálózatból hanem a napelemről nyeri az energiát.

Ez azért fontos elem, mert Magyarországon jelenleg az a tiltott dolog, hogy az ilyen erkélynapelemek közvetlenül a hálózatba tápláljanak energiát. A normál tetőnapelemek hosszú engedélyeztetési eljáráson mennek keresztül és a háznak arra alkalmas, oda-visssza mérő villanyórával is kell rendelkeznie. (Sok mással is, de most nem ez a cikkünk témája.)

Természetesen este vagy ha nem termelnek ezek a napelemek, akkor a smart plug sem tud segíteni. Megjegyzendő hasonló készülékeket most is lehet kapni, ilyesmi elven működnek azok a feltölthető power bankok, amelyeket napelemmel látnak el, zsebben elférnek és adott esetben mobiltelefont lehet velük tölteni.

A gazdasági lapnak Huszár Tibor, a lengyel gyökerű Innpro nevű disztribútorcég termékeinek magyarországi forgalmazója azt mondja, májusban EcoFlow márkanév alatt ezt a szerkezetet bevezetik bevezetik a magyar piacra.

Azt is ígérik, hogy a rendszerhez akkumulátor is tartozhat, vagyis a nappal megtermelt fölös energiát akár éjszaka is fel lehet használni.

A lényeg, hogy

a megoldás soha nem táplál vissza áramot a közműhálózatba,

nincs szükség oda-vissza mérő villanyórára a használatához.

A kérdés már csak az, hogy mit szól ehhez a jogalkotó, mert a bejelentési kötelezettség, ahogy Németországban, logikus lehet - írja a gazdasági lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Kegyetlen nagy pofont kaphatnak a kempingezők

Kegyetlen nagy pofont kaphatnak a kempingezők

Jelentősen drágul hamarosan a lakóautók útdíja, miután átkerülnek az e-matrica-rendszerből az e-útdíjba, ami azt jelenti, hogy nem lehet rájuk éves matricát venni, hanem minden gyorsforgalmi úton és minden fizető főúton fizetni kell a használat és a környezetvédelmi besorolás függvényében, illetve arányában. Mindez egy olyan időszakban, amikor a HU-GO rendszerben több hullámban emelkednek majd a díjak, és jelenleg még pontosan nem is lehet tudni, mennyivel. A lakóautó-bérlés eddig is a tehetősek utazási formája volt, így a szektor vélhetően kiheveri majd a drágulást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×