eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Olyan az új különadó, hogy akár csökkenhet is

Adócsökkentést és az adminisztrációs terhek mérséklését is hozhatja az a módosítás, amelyben a kormány megváltoztatta a feltételeket három extraprofitadó, a légitársaságokat, a gyógyszergyártókat érintő különadók és a népegészségügyi termékadó fizetésére – mondta az Inforádiónak a PwC adópartnere. Burján Ákos azt is elmondta, hogy a gyógyszergyártókat érintő módosítás álláspontja szerint nem vonatkozik a nagyobb termelő cégekre.

A gyógyszergyártókat sújtó különadók azt mondják ki, hogy akinek van egy forintnyi gyógyszergyártásból származó árbevétele, akkor a teljes árbevétele adókötelessé válik és ugye ez az adómérték akár 8 százalékos is lehet 100 milliárd forint felett – ismertette a szabályozást Burján Ákos.

A PwC adópartnere szerint a probléma ezzel az, ha van egy társaság, amely jellemzően nem gyógyszergyártási tevékenységet végez, az is bekerül ebbe a körbe, ráadásul a teljes árbevételével. Közben kiderült, hogy ez a rendelkezés bizonyos szektorokat nagyon hátrányosan érintene, olyanokat, amelyet a jogalkotók nem akartak sújtani.

Ilyenek lehetnek olyan társaságok, akik gyógyszertermék jellegű dolgot előállítanak, de nem ez a fő tevékenységük, gyógyszerkereskedelemmel foglalkoznak, de van valamiféle gyártási tevékenység is náluk, ráadásul maguk a patikák is beleeshetnek a körbe. Ezért

a jogalkotó nem 1 forintban húzta meg ezek után a határt, hanem a teljes árbevétel egyharmadánál, ekkor válnak adóalannyá ezek a társaságok.

A szakértő kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy a "nagy gyártók" benne maradnak az extra adóban.

Népegészségügyi termékadó

Most az került be a jogszabályba, ha valaki népegészségügyi termékadó rendszerébe tartozó terméket szerez be gyártói tevékenységéhez, és aztán a produktumot értékesíti, akkor a beszerzett termék után nem kell fizetnie, eddig az csak akkor volt így, ha külföldre értékesítette a terméket. Ez adókönnyítéshez is vezethet – állapította meg Burján Ákos.

Ezek után nem zárható, hogy ezen, piacra kerülő termékek árai akár csökkenhetnek.

Hogy ez pontosan mely termékeknél, milyen mértéket ölthet, azt nem tudta megmondani az adószakértő.

Légitársaságok

2023. január 1-jétől új megközelítést vezettek be a légitársaságokat érintő adóztatás tekintetében. Korábban a Magyarországról induló utasok száma alapján kellett megfizetni az adót, most pedig a környezetterheléshez kötődik az adóztatás.

A módosítás értelmében a rövidebb utakra eső adóteher csökkenni fog, lévén, hogy a környezet terhelése ezeken az utakon alacsonyabb, de a hosszabb utakra eső adóterhelés növekedni fog.

  • Egy rövidebb útnál 2700 forint helyett 1600 forint lesz a bizonyos egységre kivetett adó, míg
  • a hosszabb utaknál 5100 forintról 6200 Ft-ra emelkedik, tehát ez 20 százalékos emelkedés.

Azt még nem lehet tudni, hogy ez konkrétan mekkora változást hozhat a közeljövőben – mondta Burján Ákos, a PwC adópartnere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×